Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО

Запуск процесу приєднання до Альянсу займе лише кілька тижнів
Головне
Фінляндія та Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО
Нііністьо та Андерсон Фото: Anders Wiklund/TT News Agency via AP
18 Травня 2022, 10:02
читать на русском

Фінляндія та Швеція 18 травня офіційно подали заявку на вступ до Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Як повідомляє Reuters, рішення країн про приєднання до НАТО викликане вторгненням росії в Україну.

Запуск процесу приєднання до Альянсу, як очікується, займе лише кілька тижнів, - пише видання.

Після того, як посли Швеції та Фінляндії передали свої листи-заявки до штаб-квартири НАТО в Брюселі, генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг зазначив, що це історичний момент, "який ми повинні використати".

Я гаряче вітаю прохання Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО. Ви є нашими найближчими партнерами, і ваше членство в НАТО підвищить нашу спільну безпеку, - сказав Столтенберг.

В Альянсі вважають, що приєднання Фінляндії та Швеції значно зміцнить його в Балтійському морі.

Протягом десятиліть Швеція та Фінляндія не подавали заявок на вступ до НАТО. Однак позиція цих двох країн змінилася після російського збройного вторгнення в Україну.

Приєднання нових країн до Альянсу можливе лише при одностайному схваленні всіма державами, що входять до НАТО.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що не підтримає вступ до Альянсу Швеції та Фінляндії. Офіційна влада країни  звинувачує Швецію та Фінляндію у підтримці курдських збройних формувань, які в Туреччині визнані терористичними.

В Альянсі зазначали раніше, що вступ Фінляндії та Швеції можуть схвалити вже найближчими тижнями. Однак повноцінними членами Альянсу країни стануть щонайменше через рік.

Тим часом Велика Британія, США та інші країни НАТО вже пообіцяли Швеції та Фінляндії гарантії безпеки на період від заявки до офіційного вступу до альянсу.

Очільник британського уряду Борис Джонсон підписав з обома країнами декларації про взаємодопомогу у разі нападу росії, яка почала погрожувати Фінляндії через її заявку про вступ до НАТО.

Читайте також