Швеція подає заявку на вступ до НАТО

Запит на приєднання до Альянсу країна подасть разом з Фінляндією
Важливо
Швеція подає заявку на вступ до НАТО
Швеція Фото: Oliver Schmid з Pexels
17 Травня 2022, 12:55
читать на русском

Очільниця Міністерства закордонних справ Швеції Анн Лінде підписала заявку на вступ країни до НАТО.

Як повідомляє SVT, запит на вступ до Альянсу буде подано разом із заявкою Фінляндії.

Відчуття великого, серйозного, ніби ми потрапили в те, що, на нашу думку, найкраще для Швеції, — зазначила міністерка під час підписання документу.

Лінде поінформувала, що Швеція почекає, поки фінський парламент проголосує за своє членство в Альянсі, а потім відправить заявку до штаб-квартири НАТО - це станеться сьогодні або завтра.

Нагадаємо, 12 травня президент Фінляндії Саулі Нійністе та прем'єр-міністерка країни Санна Марін оголосили про намір подати заявку на вступ до НАТО.


Протягом десятиліть Швеція та Фінляндія не подавали заявок на вступ до НАТО. Однак позиція цих двох країн змінилася після російського збройного вторгнення в Україну.

Приєднання нових країн до Альянсу можливе лише при одностайному схваленні всіма державами, що входять до НАТО.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що не підтримає вступ до Альянсу Швеції та Фінляндії. Офіційна влада країни  звинувачує Швецію та Фінляндію у підтримці курдських збройних формувань, які в Туреччині визнані терористичними.

В Альянсі зазначали раніше, що вступ Фінляндії та Швеції можуть схвалити вже найближчими тижнями. Однак повноцінними членами Альянсу країни стануть щонайменше через рік.

Тим часом Велика Британія, США та інші країни НАТО вже пообіцяли Швеції та Фінляндії гарантії безпеки на період від заявки до офіційного вступу до альянсу.

Очільник британського уряду Борис Джонсон підписав з обома країнами декларації про взаємодопомогу у разі нападу росії, яка почала погрожувати Фінляндії через її заявку про вступ до НАТО.

Читайте також

1