Фінську сауну внесли в ЮНЕСКО як культурну спадщину

Тепер Фінляндія відповідатиме за збереження банної традиції
Фінську сауну внесли в ЮНЕСКО як культурну спадщину
Фінська сауна (фото: з відкритих джерел)
18 Грудня 2020, 03:04
читать на русском
Фінську сауну внесли в організацію ЮНЕСКО як культурну спадщину, оскільки це перша фінська традиція, зазначена відділом ООН з питань освіти, науки та культури.

Про це повідомляє Yle.

Важливу роль у цій справі зіграли фахівець Музейного відомства Леєна Марсіо і голова Товариства любителів сауни Рітва Охмеролуома. Вони подавали заявку в ЮНЕСКО і навіть випустили для її підкріплення спеціальний відеоролик.

Для нас сауна - це спосіб заспокоїтися. З точки зору ментального здоров'я це важливе місце, де можна обнулитися від буденної суєти, - зазначила Охмеролуома.

Читайте також

А за словами Марсіо, сауна - це величезна частина фінської традиції, культури, історії і всього того, що значить бути фіном.

Ми, фіни, живемо, дихаємо, спимо, їмо і ходимо в сауну, - сказала він.

Тепер Фінляндія відповідатиме за збереження банної традиції. Особливого збереження, правда, фінська сауна не потребує: за оцінками, у країні налічується 3,2 мільйона саун на 5,5 мільйона жителів. У найбільших саунах можуть паритися одночасно від 180 до 300 осіб.

Нагадаємо, що Міністерство культури України разом з Державним агентством з розвитку туризму хотіли внести деякі об’єкти Чорнобильської зони до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

1