Фірма, яка виробляла презервативи з Путіним на обгортці, виграла справу проти Грузії у ЄСПЛ

Раніше грузинські суди оштрафували компанію за оформлення упакування і приписали припинити їх виробництво
Фірма, яка виробляла презервативи з Путіним на обгортці, виграла справу проти Грузії у ЄСПЛ
Презервативи з Путіним на обгортці (скріншот відео)
23 Липня 2021, 20:09
читать на русском

Грузинська компанія - виробник презервативів Aiisa виграла справу проти Грузії в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) і довела своє право друкувати на обгортках портрети окремих політичних діячів.

Про це повідомило "Эхо Кавказа"

Засновниця компанії Ананія Гачечиладзе подала позов проти Грузії ще 2018 року, після того, як грузинський суд оштрафував компанію на 500 ларі (160 доларів) за оформлення деяких упакувань презервативів і приписав припинити їх виробництво.

На думку міського та апеляційного судів, написи і зображення на продукції компанії сексуального характеру, пов'язані з історичними персонами Грузії або релігійною тематикою, порушували моральні підвалини суспільства. Серед таких зображень було зокрема обличчя президента Росії Путіна (досьє Володимира Путіна), а також радянського диктатора Йосипа Сталіна.

Своєю чергою ЄСПЛ постановив, що в випадку Aiisa порушили статтю 10 Конвенції з прав людини, згідно з якою у кожного є свобода вираження думки. Це право має на увазі свободу людини мати власні погляди, отримувати та розповсюджувати інформацію або ідеї без втручання влади і незалежно від державних кордонів.

ЄСПЛ дійшов висновку, що рішення національних судів, які обмежили свободу вираження поглядів позивача, не були ні релевантними, ні достатніми для виправдання втручання в статтю 10.

Суд пояснює, що при підтримці легітимного балансу між цінностями, закріпленими в Конституції Грузії, і Європейською конвенцією з прав людини, на рішення загальних судів істотний вплив зробили погляди на етичні питання представників Грузинської православної церкви.

Такий підхід суперечить встановленому Конституційним судом Грузії стандарту, згідно з яким неприпустимо нав'язувати етичні норми або світогляд конкретної особи або групи осіб іншим групам суспільства за допомогою державних інститутів, в тому числі суду.

Нагадаємо, торік восени після акцій протесту, коли будівлю Конституційного суду України закидали презервативами, КСУ вирішив замовити ґрати на вікна і двері першого поверху.

Читайте також