Французи профінансують модернізацію водогонів у Києві та на Луганщині

Відповідні закони підписав президент Зеленський
Французи профінансують модернізацію водогонів у Києві та на Луганщині
Ремонт водогону (Фото: КОДА)
21 Липня 2021, 20:57
читать на русском

Президент Володимир Зеленський підписав Закони, які ратифікують договори між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки проєкту з покращення водопостачання у місті Києві та в Луганській області.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Одна з ратифікованих угод передбачає фінансування інвестиційного проєкту з покращення водопостачання у столиці, що складається з трьох частин: захист Деснянської та Дніпровської водопровідних станцій від гідравлічних ударів; заміна двох трубопроводів, що йдуть від Деснянської водопровідної станції, та проведення дослідження у пілотній зоні в мережі водопостачання з метою зменшення водовтрат; оптимізація роботи Деснянської водопровідної станції та будівництво цеху рециркуляції для очищення промивних вод та утилізації осадів очищення промивних вод.

Інша угода передбачає фінансування інвестиційного проєкту з покращення постачання питної води в Луганській області, що включає реконструкцію та модернізацію інфраструктури видобування й розподілу питної води з метою досягнення максимального потоку води об'ємом 135 тис. куб. м на добу.

Українська сторона зобов’язується провести операції з розмінування в робочій зоні перед приїздом французьких постачальників та розробити протокол безпеки перед початком робіт.

Договори передбачають, що французькою стороною надається кредит на суму, що не перевищує 70 млн євро, і призначається для фінансування 100% реалізації проєкту та використовується для фінансування контракту на придбання у Франції французьких товарів, робіт і послуг на суму не менше 70% від загальної суми кредиту; придбання українських або іноземних товарів, робіт і послуг на суму в межах 30% від суми кредиту; виконання контрактів з відповідними субпідрядниками перебуває у сфері відповідальності французького постачальника.

Кредит надається на строк 40 років, включно з пільговим періодом (15 років). Відсоткова ставка за кредитом становить 0,0092% річних. Для отримання кредиту контракт має бути прийнятий до виконання не пізніше 31 грудня 2023 року.

Нагадаємо, 13 травня Франція підписала з Україною чотири стратегічні угоди на 1,3 млрд євро, які мають покращити умови життя українців.

Укладені угоди передбачають реалізацію таких проєктів:

  • постачання 130 електровозів компанією "Альстом" на суму до 900 млн євро;
  • постачання 370 автодрабин для роботи на висотних будівлях на суму до 300 млн євро;
  • покращення водопостачання в Луганській області;
  • покращення якості питної води в Києві на суму до 70 млн євро.

Читайте також

1