ФСБ влаштувала в Україні агентурну мережу з силовиками та чиновниками - фото

Російські спецслужби завербували п'ятьох українських службовців
ФСБ влаштувала в Україні агентурну мережу з силовиками та чиновниками - фото
Агенти ФСБ працювали в Україні Фото: СБУ
22 Липня 2021, 12:31
читать на русском

Контррозвідка та слідчі СБУ викрили агентурну мережу ФСБ Росії, яка діяла на території Херсонської області.

Як повідомляє пресцентр Служби безпеки, організатором мережі був колишній співробітник регіонального управління СБУ. Він звільнився зі служби у 2014 році і під час виїзду до Російської Федерації був завербований співробітниками ФСБ РФ.

На виконання завдань російської спецслужби резидент створив розгалужену агентурно-інформаторську мережу, до якої залучив широке коло посадовців. Серед них:

  • співробітник СБУ в Херсонській області;
  • працівник місцевої прокуратури;
  • співробітник поліції;
  • посадовець Державної служби з надзвичайних ситуацій;
  • колишній посадовець облдержадміністрації.

СБУ також викрила куратора мережі. Це кадровий офіцер ФСБ РФ Віталій Король з Москви, який спеціалізується на Україні. У 2015-2016 роках він перебував на окупованій частині Донецької області у складі ротаційної оперативної групи ФСБ під позивним "Мангуст".

Оперативники та слідчі СБУ задокументували численні факти збору та передачі інформації через заздалегідь відпрацьовані ФСБ РФ закриті канали електронного зв’язку.

У СБУ кажуть, що російську спецслужбу цікавила інформація з обмеженим доступом, яка стосувалася діяльності та особового складу регіонального управління СБУ, дані про регіональні правоохоронні структури, військові підрозділи та органи місцевого самоврядування.

За передану інформацію резидент отримував від російської спецслужби щомісячну грошову винагороду.

У ході обшуків у затриманих вилучено комп’ютерну техніку та засоби зв’язку з представниками ФСБ РФ, російську символіку, а також багато грошей в іноземній валюті (долари США, євро та російські рублі).

Наразі резидента ФСБ РФ та його агента, співробітника СБУ, затримано відповідно до ст. 208 КПК України. Їм оголошено про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу.

Стосовно інших членів мережі тривають невідкладні слідчі дії, за результатами яких будуть прийняті відповідні процесуальні рішення.

Нагадаємо, що у лютому 2021 року контррозвідники Служби безпеки України викрили та припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, яка діяла на території Київської, Одеської, Миколаївської, Житомирської та Чернігівської областей.

Читайте також наш матеріал: Навіщо Росія полює на естонських та українських "шпигунів" 

Читайте також

1