СБУ викрила 10 "інтернет-агентів", які діяли на замовлення російських спецслужб

Двох з них засудили до позбавлення волі
СБУ викрила 10 "інтернет-агентів", які діяли на замовлення російських спецслужб
Фото: СБУ
25 Червня 2021, 18:32
читать на русском

Служба безпеки України викрила міжрегіональну мережу агітаторів, які здійснювали ворожі інформаційні операції на замовлення російських спецслужб. Зокрема поширювали через інтернет заклики до зміни меж державного кордону та повалення конституційного ладу в Україні.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Під час слідчих дій у пропагандистів слідчі знайшли комп’ютерну техніку, обладнання та електронні носії інформації із доказами протиправної діяльності. Наразі вісьмом людям повідомлено про підозри у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки, ще двох – засуджено до позбавлення волі.

У Києві контррозвідники СБУ викрили уродженця Донеччини, який публічно агітував до захоплення державної влади та вступу до лав незаконних збройних формувань так званих "ДНР" та "ЛНР". Для поширення ворожого контенту він використовував власні акаунти у соціальних мережах.

Судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що розповсюджувані тексти містили заклики до насильницької зміни чинної влади в Україні.

У Маріуполі місцевий житель поширював через персональні сторінки заборонених соцмереж публікації щодо зміни меж державного кордону України. Також він закликав до ведення агресивної війни. Наразі перевіряється інформація щодо його співробітництва зі спецслужбами РФ через одну з громадських організацій.

У Сумській області повідомлено про підозру мешканцю міста Путивль, який поширював в інтернеті матеріали із закликами до повалення конституційного ладу в Україні.

У Черкаській області викрито інтернет-агітатора на закликах до захоплення державної влади та фізичної розправи над високопосадовцями. Також встановлено мешканку регіону, яка агітувала до зміни меж кордону нашої країни.

На Закарпатті двоє місцевих жителів через соцмережі закликали до відокремлення окремих територій України, де компактно проживають національні меншини.

У Вінницькій області за матеріалами органів держбезпеки засуджено зловмисника, якого українська спецслужба викрила на агітації до дій проти територіальної цілісності нашої держави.

Нагадаємо, що Служба безпеки України припинила злочинну діяльність антиукраїнської пропагандистки, яка використовувала реальні онлайн-платформи міжнародних громадських ініціатив для заклику до введення військ РФ на територію України.

Читайте також

1