Газовий договір Угорщини з "Газпромом" в обхід України: реакція МЗС

Протягом 15 років Угорщина буде щорічно отримувати від "Газпрому" мільярди кубометрів газу
Газовий договір Угорщини з "Газпромом" в обхід України: реакція МЗС
Нафтогаз
27 Вересня 2021, 16:08
читать на русском

Угорщина підписала новий довгостроковий контракт з "Газпромом".

Як повідомило агентство Bloomberg, новий документ розрахований на 15 років з можливістю зміни умов через 10 років. Угорщина буде отримувати по 4,5 млрд куб. м газу в рік: 3,5 млрд куб. м через Сербію (через газопровід "Турецький потік" і його сухопутні продовження) і 1 млрд куб. м - через Австрію.

У звязку з цією подією Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, у якій висловлена "здивованість" та "розчарування".

Здивовані і розчаровані рішенням Угорщини підписати 27 вересня 2021 року у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським концерном "Газпромом" на постачання газу в обхід України. Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремлю та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року, - йдеться у заяві.

У МЗС зазначають, що Угорщині було б вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.

З сумом відзначаємо, що це рішення завдає шкоди позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах, для досягнення яких докладено багато зусиль та енергії особисто міністрами закордонних справ України і Угорщини Дмитром Кулебою і Петером Сійярто, - додали в МЗС.

Також через цей договорів Україна ініціювала перенесення засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва за співголовування глав МЗС двох країн, яке мало відбутися 29-30 вересня у Будапешті.

...Угорсько-російська газова угода матиме суттєвий вплив на енергетичну безпеку України та Європи, створює нові обставини, які вимагають всебічного аналізу ризиків і загроз, а також узгоджених дій країн регіону, щоб мінімізувати її негативні наслідки. Українська сторона також звернеться до Європейської комісії щодо надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди європейському законодавству в галузі енергетики, - повідомили в МЗС України.

Нагадаємо, днями президент Володимир Зеленський утворив робочу групу з напрацювання пропозицій щодо мінімізації загроз від будівництва газогонів в обхід України.

Читайте також