Глава МЗС Кулеба розповів про подальші відносини з Угорщиною після конфлікту

Україна налаштована на взаємодію з усіма країнами ЄС і НАТО
Глава МЗС Кулеба розповів про подальші відносини з Угорщиною після конфлікту
Дмитро Кулеба (фото: з відкритих джерел)
29 Жовтня 2020, 14:43
читать на русском

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував ситуацію із забороною на в'їзд угорським високопосадовцям. Він розповів про подальші відносини з Угорщиною після конфлікту з виборами.

Про це він повідомив під час онлайн-брифінгу 29 жовтня, передає УНІАН.

Кулеба нагадав про заборону на в'їзд двом угорським чиновникам через втручанням у внутрішні справи України під час місцевих виборів.

У дипломатії заборона на в'їзд, ще й для високопосадовця іншої країни, - це більш ніж жорсткий крок у відповідь, - сказав він.

Кулеба зазначив, що він поінформував Європейський Союз і Організацію Північноатлантичного договору (НАТО) про втручання Угорщини у внутрішні справи України під час підготовки та проведення місцевих виборів. Він також додав, що не личить поважному члену ЄС та НАТО втручатися у внутрішні справи дружньої сусідньої країни.

Кожна країна повинна поважати себе і якщо держава демонструє зневагу до твоїх законів, то ти маєш відповідати. І ми жорстко відповіли. Але я переконаний в тому, що найкращим результатам у відносинах має бути не перемога, а результативна нічия, - зазначив він.

Читайте також

Глава МЗС наголосив, що Угорщина не припиняла блокувати засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні.

І завжди ми виходили з того, що лише остаточне врегулювання освітньої проблеми призведе до зняття цього блокування з боку Угорщини, - сказав він.

Міністр наголосив, що повідомлення міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петера Сійярто про нібито відмову України від угорської підтримки в напрямку євроатлантичної інтеграції було прочитано невірно. Він додав, що Україна налаштована на взаємодію з усіма країнами ЄС і НАТО в питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції країни.

Але це не означає, що ми будемо пропускати будь-які спроби зневажливо ставитися до наших національних інтересів, - сказав Кулеба.

За словами міністра, співпрацю та дипломатичні стосунки між країнами ніхто не припиняв.

Зараз є важкий емоційний і політичний момент, але давайте дамо емоціям вщухнути.

Іноді відносини між двома державами нагадують американські гірки. Повільно вгору, то різко вниз. Але після різкого падіння вниз є можливість знову піднятися вгору і опинитися на фініші, - сказав глава МЗС.

Кулеба (досьє Дмитра Кулеби) додав, що зустріч президента України Володимира Зеленського з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном відбудеться.

Читайте також

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ України вручило ноту протесту послу Угорщини у зв'язку з агітацією у день виборів, 25 жовтня, на Закарпатті.

Згодом Україна заборонила в'їзд двом високопоставленим особам з Угорщини через агітацію в Закарпатській області під час виборчого процесу на минулих місцевих виборах.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна готова до конструктивної і відвертої розмови з угорцями, але "якщо вони нехтуватимуть нашими інтересами і нашим законодавством, ми робитимемо жорсткі й чіткі кроки".

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто відреагував на заборону на в'їзд двом угорським чиновникам через втручання в місцевих виборах і назвав це рішення "жалюгідним" і "безглуздим".