ГУР розповіло про три сценарії подій на кордонах України

Розвідка передбачає, що до 20 квітня на кордонах з Україною налічуватиметься до 110 тисяч російських військових
Головне
ГУР розповіло про три сценарії подій на кордонах України
Військові Фото: mil.gov.ua
14 Квітня 2021, 20:01
читать на русском

У ГУР передбачають, що Росія може реалізувати три варіанти подій на кордонах України.

Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов на засіданні комітету з національної безпеки Верховної Ради, передає "Інтерфакс-Україна".

Мета Росії - зберегти Україну у сфері свого геополітичного впливу, змусити її відмовитися від євроатлантичних прагнень і розв'язувати питання окупованих територій на умовах Москви, - заявив Буданов.

За оцінками ГУР Міноборони України, Росія може реалізувати три варіанти дій проти України.

  • демонстрація сили біля держкордону України та в окупованому Криму шляхом проведення заходів військового характеру.
  • військова операція збройних сил РФ з метою вирішення проблеми водопостачання Криму із захопленням частини території південних областей України.
  • провокація підрозділів об'єднаних сил України до реалізації військових дій на окупованій території Донбасу з подальшим звинуваченням України в порушенні наявних домовленостей.

Буданов також наголосив, що система управління противника функціонує в посиленому режимі, а в березні 2021 року Збройні сили РФ посилили ведення розвідки на об'єктах на території України.

Такі заходи є нетиповими для цього періоду, а створена навколо України група військ відповідає показникам початку російської агресії проти нашої держави станом на липень 2014 року. Ми вважаємо, що ці заходи є елементом оперативного маскування розгортання військ, справжня мета якого - перевірка готовності військ до оперативного застосування у разі прийняття Кремлем відповідного політичного рішення, - додав начальник ГУР.

Читайте також

Він також зазначив, що станом на початок березня цього року поблизу кордону України були розгорнуті війська РФ у складі двох армій військово-повітряних сил і протиповітряної оборони (ППО), а також Чорноморського флоту, а в готовності до застосування перебували 28 батальйонних тактичних груп (БТГР) на Орловсько-Воронезькому, Донському та Кримському операційних напрямках.

Загальна чисельність розгорнутої групи становила 89 тисяч осіб. Однак, за словами Буданова, орієнтовно Росія завершить розгортання повного складу своїх сил і засобів РФ поблизу кордону України й в окупованому Криму 20 квітня. Кількість особового складу до цієї дати має збільшитися до 110 тисячі осіб.


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Про ескалацію на Донбасі почали говорити саме через розширення військової присутності біля кордонів України.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією.