Холера повертається: ВООЗ попереджає про зростання захворюваності у світі

Щорічно холера забирає до 140 тисяч людських життів
Холера повертається: ВООЗ попереджає про зростання захворюваності у світі
Вірус, дослідження, вчений (фото: pexels)
7 Жовтня 2022, 20:33
читать на русском

Голова ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус заявив, що в останні кілька років спостерігалося зниження захворюваності на холеру, проте 2022 року все змінилося.

Про це пише видання Forbes.

З його слів, від початку цього року 27 країн повідомили про спалахи холери. Так, у Сирії заявили про 10 тисяч підозрілих випадків, крім того, заяви надходили від Гаїті, яка вже була на порозі оголошення вільної від холери.

Спалахи стають дедалі смертоноснішими — середній рівень смертності цього року втричі перевищує цей показник за останні 5 років, - сказав він.

Холера — гостра діарейна інфекція, яку спричиняє бактерія Vibrio cholerae. Згідно з даними дослідників, щорічно у світі на холеру хворіють від 1,3 до 4 мільйонів людей, з них 21 — 143 тисяч випадків зі смертельним наслідком.

Холеру спричиняє вживання їжі чи води, заражених холерними бактеріями. Як правило, бактерії надходять разом з фекаліями зараженої людини і швидко поширюються в районах з поганими санітарними умовами або недостатнім очищенням стічних вод.

Якщо вчасно не розпочати лікування захворювання, то за кілька годин холера може вбити людину.

Нагадаємо, останній спалах холери в нашій країні стався у 2011 році в Маріуполі. Тоді за період спалаху зафіксували 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був викликаний токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни. Однак. під час війни на окупованих територіях знову фіксували випадки холери та дизентерії.

Читайте також