Як вберегтися від холери під час війни: поради фахівців

При своєчасному лікуванні нетяжка форма холери призведе до одужання
Як вберегтися від холери під час війни: поради фахівців
Лікар, коронавірус, здоров’я Фото: RODNAE Productions з Pexels
24 Червня 2022, 11:14
читать на русском

Під час війни, особливо у літній період, зберігається високий ризик розповсюдження гострих інфекційних захворюван, зокрема, й холери.

Як повідомили у Центрі громадського здоров'я, останній спалах холери в нашій країні стався у 2011 році в Маріуполі. Тоді за період спалаху зафіксували 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був викликаний токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни.

Холера — гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Захворювання передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців.

Симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. Через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок — згущення крові та зневоднення;
  • м'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;
  • загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
  • наявність холодної шкіри. Холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;
  • втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;
  • задишка, різка слабкість.

При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Для профілактики холери необхідно дотримуватись наступних правил:

  • кип'ятити воду. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
  • дотримуватись елементарних особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
  • за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;
  • мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
  • ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.

При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

Нагадаємо, раніше у МОЗ розповіли, що робити при неможливості у містах та селах використання питної води з джерел централізованого водопостачання.

Читайте також

1