Хто може отримати лікарняний на дитину: як оформити виплати

Виплатами усіх соціальних платежів у 2023 році займається Пенсійний фонд України
Хто може отримати лікарняний на дитину: як оформити виплати
Діти, коронавірус (Фото: picabu)
3 Березня 2023, 14:26
читать на русском

У 2023 році призначенням усіх соціальних виплат, у тому числі субсидій та оплатою лікарняних, займається Пенсійний фонд України.  Алгоритм отримання виплат по лікарняних для працівників не змінився.

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області пояснили, чи може особа не з-поміж батьків, розраховувати на допомогу по тимчасовій непрацездатності, здійснюючи догляд за дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності у разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною до 3-х років або за дитиною - інвалідом віком до 18 років, надається застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною, з першого дня періоду захворювання, при умові, що ця особа не знаходиться у відпустці.

За новими правилами заява-розрахунок, що містить дані про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат, повинна подаватися не особисто, а через створений для цього інтерфейс в особистому кабінеті страхувальника на сайті електронних послуг Пенсійного фонду України (ПФУ).

Нагадаємо, в Україні з 1 січня 2023 року набула чинності оновлена редакція закону "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування", відповідно до якої страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме не Фонд соціального страхування України (ФССУ), а Пенсійний фонд України (ПФУ).

Оплату лікарняних буде здійснювати роботодавець, як це було і раніше. При цьому законом № 2620-IX "Про внесення змін до закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" та закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" скорочено час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надійти кошти для виплати лікарняних.

Читайте також

1