Хвиля "Дельти" може накрити Україну за ніч - інфекціоністка

Медична система має вже готуватися до нової хвилі коронавірусу
Головне
Хвиля "Дельти" може накрити Україну за ніч - інфекціоністка
Тести на коронавірус (Фото: pixabay)

Головна інфекціоністка, лікарка Ольга Голубовська заявила, що новий штам коронавірусу "Дельта" не омине Україну. І вже зараз потрібно до цього готуватися.

Про це заявила у коментарі виданню УНН.

Зараз нас напружує дійсно, коли "Дельта"-штам цей прийде - я не бачу поки жодної причини, чому б він до нас не прийшов, якщо всі країни в цьому задіяні, - тому я і кажу, що зараз тим, хто не має імунітету, краще скористатися ситуацією і вакцинуватися, тому що, коли люди вакцинуються в період швидкого зростання і величезної кількості захворілих, - вони себе піддають додатковому ризику зараження, - розповіла лікарка.

На її думку, країну може накрити хвилею епідемії всього за ніч.

Читайте також

В інфекційній патології важливий прогноз, який повинен бути всеосяжним. Нехай він краще не збудеться, але розглядаються різні сценарії, як у протидії, так і в лікуванні в новому якомусь, якщо щось виникне. Я вам наведу такий приклад: усі штами коронавірусу - ви знаєте, CDC, американці, розділили на: штами, що викликають інтерес - це ті штами, які періодично виникають, їх багато циркулює, але вони не викликають ні важчі форми, ні поширюються швидше, ніж інші штами. Потім - штами, що викликають занепокоєння - так, 15 червня цього року CDC внесло "Дельта"-штам, за яким вони спостерігали півтора місяці, до списку штамів, що викликають занепокоєння. Це штами, які вислизають від імунітету, як вакцинального, так і природного, і набагато інтенсивніше передаються. Це означає, що потрібно готувати клінічні бази, тому що ви пам'ятаєте, як все швидко розвивається. З сьогодні на завтра - немає коли думати. Зараз все добре, а буквально за ніч, грубо кажучи, може накрити, - додала Голубовська.

Нагадаємо, 2 липня штам коронавірусу "Дельта", який продовжує видозмінюватись, уже виявили вже в 98 країнах світу.

Читайте також нашу публікацію: "Дельта" в Україні: коли українців накриє нова хвиля коронавірусу та як захиститися

1