Індекс Біг-Мака: українську валюту недооцінюють

Якби вітчизняну валюту оцінювали правильно, то долар в Україні коштував би нині лише 11 грн
Важливо
Індекс Біг-Мака: українську валюту недооцінюють
Біг-Мак (Фото: McDonalds Україна)
13 Січня 2021, 13:21
читать на русском

Українська гривня увійшла до п'ятірки найбільш недооцінених валют у світі за щорічним індексом Біг-Мака, який вирахували економісти.

Про це пише видання The Economist.

За підрахунками видання, українську гривню недооцінили на 61,1%. Вирахували це наступним чином:сьогодні в Україні Біг-Мак коштує 62 грн, тоді як американський бургер-5,66 долара в США. Ділимо одне число на інше і отримуємо результат - 10.95. Саме стільки має бути реальний курс долара в Україні за індексом Біг-Мака, зазначається у виданні.

Найбільш недооціненою цьогоріч визнали валюту Лівану, а найбільш переоціненою - Швейцарії.

Як відомо, індекс Біг-Мака почали рахувати у 1986 році. За основу розрахунків взяли ціну звичайного бутерброда. Фінансисти пояснили свій вибір тим, що гамбургер Біг-Мак - це своєрідний аналог продуктового кошика: адже в ньому є і хліб, і м'ясо, і овочі. Крім того, такий гамбургер можна придбати практично в кожній країні світу.

За основу беруть ціну Біг-Мака у Сполучених Штатах Америки, звідки долар родом. Далі вартість бутерброда у США порівнюють з вартістю такого ж бургера у будь-якій іншій країні.

Зауважимо, що цей рейтинг не береться до уваги жодними світовими банками при визначенні валютних курсів.

Читайте також

Нагадаємо, з 16 по 18 листопада 2020 року українська валюта зміцнювалася. Падіння почалося з 19 листопада 2020 року, коли Нацбанк послабив офіційний курс гривні одразу на три копійки - до 28,13 грн за долар США. Національна валюта продовжила падіння до 3 грудня, доки не зміцнилася на 12 копійок.

Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин повідомив, що курс гривні на валютному ринку знецінився на 0,5% під впливом переважання попиту на іноземну валюту над її пропозицією.

На готівковому валютному ринку у 2-й декаді листопада продаж населенням іноземної валюти перевищував купівлю, проте в цілому за результатами листопада купівля населенням іноземної валюти вперше з початку року переважала її продаж.

Також у 2021 році в Україні очікується зростання курсу долара і девальвація гривні. Однак, на думку економістів, коронакриза сповільнить темпи падіння української валюти.