Інформація про можливий напад Росії може призвести до витоку валюти з України - експерт

Долар зростає на фоні повідомлень про геополітичні загрози
Інформація про можливий напад Росії може призвести до витоку валюти з України - експерт
Валюта, гроші, долар Фото: Рexels
20 Січня 2022, 11:29
читать на русском

Останніми днями українська гривня знецінюється, на її курс може впливати інформація про можливий наступ Росії на Україну.

Так вважають фінансові аналітики та економісти.

У коментарі "Радіо Свобода" економіст Олег Пендзин зауважив, що основна причина ситуації на валютному ринку – це геополітичні процеси, що відбуваються навколо України і страх іноземних інвесторів втратити в Україні гроші, які вони будь-якими способами зараз намагаються вивести.

Доки не буде остаточно зняте питання пов’язане із загрозою нової агресії Росії, ці ситуації будуть загострюватись, - вважає експерт.

Його думку підтримав фінансовий експерт Андрій Шевчишин - він вважає інвесторів, які розпродають українські активи, "драйвером падіння гривні".

Ризик військових дій, ескалація конфлікту, воєнні дії з Росією викликають панічні продажі, в результаті чого інвестори йдуть із країни. Це головний фактор, який тисне наразі на ринок, – вважає він.

Шевчишин прогнозує, якщо курс долару подолає максимальні позначки з 2017 року, він може продовжити здорожчання до 28,6-28,7 грн/дол.

Курс продовжить рухатись далі. Оскільки зараз працює агресивний фактор, який супроводжується панічними продажами і покупками валюти на міжбанку і на готівковому ринку. Але як тільки ризик воєнних дій піде, гривня стабілізується і можливо навіть відкотиться до прийнятних позначок, – вважає аналітик.

Економіст Олег Пендзин зауважив, що в останні роки Україна в основному залучає кошти через облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) номінованої гривні. Він пояснює, іноземці продають свою валюту, купують гривню і вкладають в ОВДП.

У зв’язку із тим, що різко загострилась риторика у світі з приводу можливої агресії росіян в Україну, фінансові ринки почали дуже сильно хвилюватись, - каже експерт.

Виконавчий директор "Центру економічної стратегії" Гліб Вишлінський прогнозує, що у разі ескалації між Росією та Україною гривня може "умовно повернутися в ті діапазони, в яких вона перебувала до кінця осені".

Відповідно, далі буде визначатись конкретними економічними чинниками. В гіршому сценарії важко щось прогнозувати, – каже він.

Нагадаємо, експерт-фінансист Андрій Гойлов порадив українцям витрачати на поточні витрати саме національну валюту, а от євро та долари - приховати.

Читайте також

1