Ініціативи президента не мають спіткнутися об корупцію: Пероганич про збитки від тіньової економіки

Експерти звертають увагу на втрати бюджету через корупцію
Ініціативи президента не мають спіткнутися об корупцію: Пероганич про збитки від тіньової економіки
Юрій Пероганич фото: facebook.com/infocentre.maidanmuseum)
7 Квітня 2021, 12:11
читать на русском

Коаліція бізнес-асоціацій звернулася до президента України Володимира Зеленського з проханням налагодити контроль за касовою дисципліною та забезпечити виконання норм законів усіма гравцями економічних відносин.

Це представники бізнесу обговорили під час пресконференції "Сумні наслідки для економіки від вибірковості контролю та покарання за порушення законодавства"?

За словами учасників, тільки по чотирьох ризикових галузях (побутова техніка та електроніка, нафтопродукти, алкоголь, лікарські препарати) втрати держбюджету складають близько 33 млрд грн на рік.

То ж усі 6 асоціацій-учасників пресконференції, що підтримують громадський рух "Детінізація – це цивілізація", звернулися до президента України. Вони висловили підтримку боротьбі з контрабандою та вказали на необхідність зменшити попит на нелегально ввезений імпорт всередині країни.

Генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України Юрій Пероганич розповів, що сам споживач вже усвідомив важливість фіскального чека для себе. Так за даними Соціологічної групи Рейтинг 80% респондентів вважають, що фіскальний чек захищає права споживача, 47% - підтримують запровадження великих штрафів для бізнесу, якщо товар був проданий без чека та 59% бажають замість паперового отримувати електронний чек.

Реальна фіскалізація прибере преференції перед вітчизняними товарами, які внаслідок несплати ПДВ мають іноземні товари, що ввезені з порушенням митних правил. Тому важливо, щоб в країні був налагоджений системний контроль за додержанням законодавства, аби ініціативи президента з боротьби з тіньовою економікою та нелегальним імпортом не спіткнулись об корупцію та бездіяльність контролюючих органів, – зазначив він.

За словами Пероганича, дієвий розвиток фіскалізації торгівлі товарами імпортного походження дозволить зменшити попит на товари "без документів".

Тобто ввезені без сплати податків, а відтак приведе до кардинального зменшення імпорту з порушення митних правил, або простими словами – контрабанди. Створення рівних конкурентних умов для всіх імпортерів, а також ліквідація преференцій для іноземних виробників є необхідною умовою для припинення руйнації і для розвитку вітчизняного виробництва, без чого неможлива економічна безпека країни, - додав він.

Нагадаємо, що уряд підтримав законопроєкт Мінсоцполітики, який покликаний змінити підхід щодо працевлаштування людей з інвалідністю.

1