Інсценував підпал свого авто: ДБР розслідує інцидент за можливої участі депутата Лероса 

У відомстві заявили про призначення експертиз, аби спростувати чи підтвердити наявність монтажу
Інсценував підпал свого авто: ДБР розслідує інцидент за можливої участі депутата Лероса 
Затримання, працівники ДБР Фото: ДБР
15 Вересня 2021, 18:48
читать на русском

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило нові подробиці справи щодо начебто імітації народного депутата Гео Лероса нападу на себе.

На сторінці ДБР у Фейсбуці зазначається, що відомство проводить розслідування можливого вчинення злочину нардепом.

Начальник відділу ГСУ ДБР Максим Зінорук повідомив, що 14 вересня генеральний прокурор (досьє Венедіктової) відкрив кримінальне провадження щодо можливого вчинення злочину Леросом.

15 вересня Офіс генпрокурора доручив слідчим Головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування за "фактом можливого вчинення народним депутатом України готування до завідомо неправдивого показання свідка (потерпілого) для надання слідчим органам".

Зазначається, що підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала публікація на одному з telegram-каналів - у повідомленні містилось відео, де особа, схожа на народного депутата України Гео Лероса, підшукує співучасників для імітації нападу на себе.

За його словами, попередня кваліфікація кримінального правопорушення - готування до злочину (ч. 1 ст. 14 КК України) та введення в оману суду або іншого уповноваженого органу (ч. 2 ст. 384 КК України), але у результаті проведення слідчих дій та у разі наявності інших підстав кваліфікація може бути змінена.

Наразі проводяться першочергові слідчі та процесуальні дії. Планується призначення відповідних експертиз з метою підтвердження або спростування наявності монтажу на відео, ідентифікації зображеної особи, а також дослідження змісту розмови. Заплановані допити свідків, яким можуть бути відомі обставини вказаного кримінального провадження. Слідство встановило цінних свідків, розголошення відомостей про яких на цей час може зашкодити досудовому розслідуванню. Але інформація, якою вони володіють, має важливе значення для встановлення усіх обставин кримінального правопорушення, - додав представник ДБР.

Нагадаємо, 28 серпня 2020 року народний депутат України Гео Лерос заявив про ймовірний підпал свого автомобіля. Інцидент він пов’язав зі своєю політичною діяльністю.

13 вересня 2021 року на одному із Телеграм-каналів опубліковано відео під назвою "Появились новые подробности в поджоге Mercedes Benz Лероса".

На відео видно особу, що зовні схожа на народного депутата Лероса, яка за грошову винагороду підшукує людей для імітації нападу на себе. Також на відео він обговорює зі співрозмовником план використання даної ситуації, як інформаційного приводу для подальших публічних виступів.

Сам депутат у Фейсбуці оприлюднив заяву, що проти нього почалася "брудна кампанія у відповідь на події, які відбулись у Верховній Раді минулого тижня" (напад депутата Тищенка на Лероса, коли він виступав у Верховній Раді з вимогою розслідувати "вагнергейт").

За його словами, "на відео повністю сфабрикований звук та замазано 70% екрану".

Лерос вимагав публікації повного відео з нормальним звуком, аби всім доказати, що запис сфабрикований.

Сама тема і звук обрані не просто так, адже є максимально цинічною спробою знищити мою репутацію. В мої уста вкладають якість неадекватні слова, за які я би давно сидів у в’язниці, але вони чомусь чекали саме цього моменту, - написав він.

Також депутат сказав, що вже знайшов замовників цього "сфабрикованого відео".

На мою думку (висловлюючись юридичною мовою), це відео зроблене в кабінеті у пана Столара, - написав він (Вадим Столар - народний депутат від ОПЗЖ).

Він звернувся до правоохоронців з вимогою допитати Столара "та вилучити оригінали цих записів".

Читайте також

1