Інтернету не буде: лише 37 відсотків українських абонентів мають доступ мереж на базі PON на випадок блекаутів

Як не дивно, але найплачевнішою є ситуація у Києві, де доступ до оптоволоконного інтернету мають лише 9% абонентів
Важливо
Інтернету не буде: лише 37 відсотків українських абонентів мають доступ мереж на базі PON на випадок блекаутів
Збій в Інтернеті (Фото: picabu)
13 Жовтня 2023, 17:49
читать на русском

Станом на сьогодні в середньому по Україні показник абонентів фіксованих мереж, які мають підключення до інтернет-мереж на базі PON, а отже стійкість до тривалих знеструмлень, становить 37%.

У Києві критична ситуація: лише 9% абонентів фіксованих мереж інтернету мають підключення до мереж на базі PON, що стійкі до тривалих знеструмлень.

Про це в інтерв'ю Liga.NET сказав директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик.

Станом на сьогодні в середньому по Україні показник абонентів фіксованих мереж, які мають підключення до інтернет-мереж на базі PON, тож стійкі до тривалих знеструмлень, становить 37%.

"37% – це багато чи мало? У Київській, Рівненській, Тернопільській областях це близько 60%, а от у Києві – 9%, це критична ситуація. Із чим це повʼязано? У насиченні старими технологіями, які не підтримують PON", – пояснює фахівець.

За словами Мацика, Мінцифра активно спілкується зі столичними операторами, закликаючи швидше розвивати мережі. Примітно, що деякі вже планують оновлення й приймають заявки на підключення нових мереж. Варто зауважити: загалом приріст абонентів PON в Україні за минулий рік становив 28%.

Однак директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри закликав громадян самостійно готуватись до можливих знеструмлень, попри готовність телеком-ринку.

Перш за все, у Мінцифрі радять забезпечити дім інтернетом, стійким до тривалих знеструмлень.

"Для цього уточніть у вашого провайдера, чи перейшов він на енергоощадні інтернет-мережі (xPON). Якщо ні, знайдіть найближчого до вас провайдера, який зробив це, — і подайте заявку на підключення. Щоб прискорити процес, можна скооперуватися із сусідами", – пояснює пан Юрій.

Крім того, наголошують на придбанні павербанку або іншого джерела безперебійного живлення для Wi-Fi-роутера.

Нагадаємо, перевірки, проведені у регіонах, показали, що мобільні оператори України не готові до тривалих блекаутів.

Читайте також

1