Кабмін хоче дозволити українцям ввозити з-за кордону більше вина і пива

Водночас ліміти вартості товарів, які можна ввезти без податків, зменшать
Кабмін хоче дозволити українцям ввозити з-за кордону більше вина і пива
Дьюті-фрі (скріншот відео)
9 Червня 2021, 18:59
читать на русском

Кабінет міністрів України схвалив проєкт постанови, якою змінюються норми ввезення та оподаткування товарів із-за кордону.

Про це стало відомо з трансляції засідання уряду 9 червня.

Зокрема урядовці хочуть урізати ліміти вартості товару, який можна ввозити без сплати податків. Якщо зараз авіапасажири можуть завозити без сплати мит товару на 1000 євро, а ті, хто в'їжджає через наземні пропускні пункти - на 500 євро, то в новому проєкті суму знизили до 430 євро і 300 євро відповідно. Тобто, для авіа - більш ніж удвічі, для наземного ввезення - майже вдвічі. Норму по вазі багажу (50 кілограмів) залишили без змін.

Без мита можна ввозити майно і авто особам, які переїжджають в Україну на постійне місце проживання або українцям, які мають закордонний спадок. Також не потрібно нічого платити за весільні подарунки вартістю до 1000 євро.

Окремим пунктом переписали норми ввезення в Україну сигарет і спиртних напоїв. По сигаретах норма безмитного ввезення, як і раніше - 200 штук на людину. Допускається ввезення 50 сигар або 250 грамів тютюну. До переліку додали ще й 100 сигарил (раніше їх не було).

Для вина і пива норму безмитного ввезення збільшили. Зараз допускається ввезення 5 літрів пива і 2 літрів вина, в новому проєкті прописано 16 літрів пива і 4 літри вина.

По міцному алкоголю норма, як і раніше - 1 літр на людину. Якщо більше - треба платити ПДВ і акцизний збір, що збільшує вартість товару більше ніж на третину.

Читайте також

Нагадаємо, до Верховної Ради України внесли законопроєкт, який передбачає нові правила оподаткування для покупців і продавців нерухомості. Зокрема, купивши квартиру в новобудові покупець повинен буде заплатити 20% ПДВ, крім вартості житла, а в разі продажу за рік більш як дві квартири - 18% податку на дохід фізичних осіб.

1