Рада ухвалила "закон про податок на Google"

Документ підтримали 283 депутати
Важливо
Рада ухвалила "закон про податок на Google"
Верховна Рада (фото: rada.gov.ua)
3 Червня 2021, 12:16
читать на русском

У четвер, 3 червня, Верховна Рада ухвалила закон про так званий "податок на Google" (№4184).

Як повідомляє пресслужба парламенту, документ підтримали 283 народних депутатів.

Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам називають законом "про податок на Google".

Що передбачає законопроєкт:

  • Міжнародні компанії, які діють в інформаційному просторі України та заробляють на мережевій рекламі платитимуть податки в Україні, зокрема ПДВ;
  • проєкт не стосуватиметься простого користувача соцмереж і пошукових сервісів;
  • визначає поняття "електронні послуги" та уточнює місце їх постачання;
  • встановлює особливості реєстрації нерезидента як платника податку, визначає базу оподаткування, строки сплати податку, подання податкової звітності, оскарження рішень контролюючих органів;
  • передбачає сплату податкового зобов’язання нерезидентом у валюті, спрощену процедуру реєстрації платника ПДВ – нерезидента (може відбуватись в віддаленому режимі);
  • нерезидентів звільнено від обов’язку реєструвати податкові накладні.

Основні положення закону полягають у наступному:

  • Надсилання податкового повідомлення особі-нерезиденту, якщо вона не зареєстрована платником ПДВ або не сплатила узгоджену суму ПДВ. Відповідно передбачене подання скарги на таке повідомлення з боку особи-нерезидента.
  • Особа-нерезидент, що постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України, або яка є посередником в операціях з постачання таких послуг, є платником ПДВ.
  • Спрощена процедура реєстрації платником ПДВ. Обов'язково — якщо загальна сума від здійснення ним операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 млн грн, в іншому випадку — добровільно.
  • Сума ПДВ становить 20% бази оподаткування (вартості цих послуг) та включається до ціни електронних послуг.

Закон буде застосовуватися до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, народний депутат від "Слуги Народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев раніше пояснив, що в Україні не будуть запроваджувати додатковий податок для великих техногігантів, які не є резидентами, а лише змусять їх платити податок на додану вартість з тих електронних послуг, які вони продають на нашій території.

1