Законопроєкт про податок на Google пройшов перше читання

Законопроєкт підтримало 286 народних депутатів
Законопроєкт про податок на Google пройшов перше читання
Податок на Google (Фото: Міністерство фінансів України)
17 Лютого 2021, 15:36
читать на русском

Верховна рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам. Цей документ ще називають законопроєктом "про податок на Google".

Про це повідомляють у телеграм-каналі Верховної ради України.

Податок на Google

Податок на Google (Інфографіка: Слово і діло)

Народні депутати України у першому читанні підтримали зміни до Податкового кодексу, які запроваджують так званий податок на Google.

Основні положення законопроєкту полягають у наступному:

  • Надсилання податкового повідомлення особі-нерезиденту, якщо вона не зареєстрована платником ПДВ або не сплатила узгоджену суму ПДВ. Відповідно передбачене подання скарги на таке повідомлення з боку особи-нерезидента.
  • Особа-нерезидент, що постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України, або яка є посередником в операціях з постачання таких послуг, є платником ПДВ.
  • Спрощена процедура реєстрації платником ПДВ. Обов'язково — якщо загальна сума від здійснення ним операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 млн грн, в іншому випадку — добровільно.
  • Сума ПДВ становить 20% бази оподаткування (вартості цих послуг) та включається до ціни електронних послуг. Закон буде застосовуватися до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2021 року.

Читайте також

Нагадаємо, народний депутат від "Слуги Народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев раніше пояснив, що в Україні не будуть запроваджувати додатковий податок для великих техногігантів, які не є резидентами, а лише змусять їх платити податок на додану вартість з тих електронних послуг, які вони продають на нашій території. За словами Гетманцева, ПДВ повинні сплачувати всі, зокрема, й техногіганти, але в українському законодавстві просто немає інструментів для адміністрування цієї діяльності. Відповідно, в новому законопроєкті прописали обов’язок "сервісів електронної комерції" сплачувати ПДВ.