Кабмін спростив критерії програми "Доступна іпотека" під 7%

Щоб стати учасником програми, необов’язково перебувати на квартирному обліку
Кабмін спростив критерії програми "Доступна іпотека" під 7%
Іпотека (фото: Pinterest)
15 Лютого 2021, 16:00
читать на русском

Кабмін ухвалив зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, зокрема, спростив критерії для позичальників.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Передусім прийнятою постановою передбачено виключення визначення категорій осіб, які можуть бути позичальниками. А саме: тепер, щоб стати учасником програми "Доступна іпотека" під 7%, необов’язково перебувати на квартирному обліку, бути молодою сім’єю, внутрішньо переміщеною особою, науково-педагогічним працівником, медиком чи працівником бюджетної сфери, - йдеться у повідомленні.

Крім цього, скасували вимогу щодо неперевищення забезпечення житлом на рівні 13,65 кв. метра на одного члена сім’ї або проживання в гуртожитку мешканцями аварійних будинків.

Читайте також

Рішенням уряду суттєво спрощуються критерії для потенційних позичальників нової іпотечної програми. Таким чином, "Доступна іпотека" під 7% стає ще доступнішою, і скористатися державною підтримкою у сфері іпотечного кредитування зможе широке коло громадян, - йдеться у пресслужбі.

Згідно з внесеними Кабміном змінами, на отримання держпідтримки у сфері іпотечного кредитування зможуть розраховувати будь-які громадяни, які не мають у власності чи власності сім’ї об’єктів житлової нерухомості та/або чинних договорів з фінансування (інвестування) будівництва житлової нерухомості та/або майнових прав на об’єкти незавершеного будівництва житлової нерухомості, якщо їх загальна площа перевищує 50 кв. метрів на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб та 20 кв. метрів - на кожного наступного члена сім’ї.

Також збільшується максимально допустимий розмір середньомісячного сукупного чистого доходу позичальника та членів його сім’ї з 5-кратного до 10-кратного розміру місячної середньої заробітної плати у відповідному регіоні України, де розташований предмет іпотеки.

Нагадаємо, що в Україні видали перший  кредит за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" з портфельною держгарантією.

1