Карантин вихідного дня замінить введення локдауну в Україні - Шмигаль

Економіка України не витримає повного локдауну, вважає прем'єр
Важливо
Карантин вихідного дня замінить введення локдауну в Україні - Шмигаль
Денис Шмигаль Фото: kmu.gov.ua
11 Листопада 2020, 14:46
читать на русском

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що економіка країни не витримає повного локдауну, тому в Україні планують запровадити карантин вихідного дня.

Він зауважив, що в останній місяць в Україні фіксується експонентне зростання кількості захворілих на COVID-19. А отже, суттєво збільшується навантаження на наші лікарні та українських лікарів.

"Розповсюдження вірусу може призупинити наша відповідальність у дотриманні протиепідемічних заходів: дистанція, носіння маски, використання антисептиків. Якщо захворів член вашої родини, залишайтесь на самоізоляції. Держава сплачує лікарняний", - сказав Шмигаль (досьє Шмигаля) та нагадав, що десятки країн Європи з потужними медичними системами запроваджують нові локдауни.

Читайте також

Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому уряд та МОЗ, разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень. Міністерство охорони здоров’я розробило зміни до постанови №641, які передбачають запровадження в Україні "карантину вихідного дня", - зазначив прем'єр.

Він погоджується, що нові обмеження "неприємні та болісні" для багатьох представників бізнес-спільноти, що зайняті у ресторанній, розважальній та культурній сферах.

Уряд готовий підставити плече, аби підтримати наших підприємців під час посиленого карантину вихідного дня, - наголосив Шмигаль.

Читайте також

Тому, за його словами, уряд повною мірою відновить та розширить наступні програми підтримки:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою);
  • можливість застосування механізму визнання "карантину вихідного дня" форс-мажорною обставиною, що ми зараз оговорюємо з Торговельно-промисловою палатою.
  • продовження реалізації програми доступних кредитів "5-7-9", яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Тобто мова йде про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.

Нагадаємо, головний санітарний лікар Віктор Ляшко (досьє Ляшка) повідомив, що карантин вихідного дня може бути запроваджений вже у найближчі вихідні - 14 та 15 листопада.

11 листопада Українська ресторанна асоціація та спільнота української ресторанної галузі протестували проти карантину вихідного дня. Акції протесту відбулися майже в усіх обласних цетрах України.

1