Кейс обміну полоненими створять в Україні: які його функції

Також в країні утворили Національне інформаційне бюро
Кейс обміну полоненими створять в Україні: які його функції
полон, в’язниця Фото: Caroline Martins з Pexels
18 Березня 2022, 15:20
читать на русском

В Україні створили Національне інформаційне бюро (НІБ), яке займеться збором та узагальненням даних про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно затриманих рф, зокрема і з-поміж мирного населення.

Національне інформаційне бюро перебуватиме у сфері управління Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як повідомили у Міністерстві юстиції, надалі в Україні буде створено "кейс обміну", або обмінний фонд. За допомогою структур Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧ)Х, який виступає нейтральним посередником, Україна надаватиме інформацію супротивній стороні.

Така діяльність дозволить Україні вкотре довести злочини рф та в перспективі активізувати процес обміну полоненими й тілами загиблих із супротивною стороною, - кажуть у відомстві.

Вже сьогодні запрацювала "гаряча лінія" Національного інформаційного бюро - 1648 та (044) 287-81-65 для первинного збору інформації та комунікації із постраждалими. Лінія також функціонуватиме у месенджерах.

Мінюст нагадав, що відповідно до офіційних даних Генерального штабу Збройних Сил України, втрати особового складу ворога вже перевищують 14 000 військовослужбовців. Наші захисники щоденно беруть у полон тих, хто незаконно вдерся на нашу територію від 24 лютого поточного року і донині. Тож списки як загиблих, так і військовополонених рф теж складатиме українська сторона. Їхні родини мають знати, куди російська влада відправила їх дітей, чоловіків та братів.

Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ створило сайт "РФ200ищи своих", де публікуватимуть фото, відео та документи загиблих російських військових для того, щоб їхні родичі змогли ідентифікувати їх. Відео полонених також будуть розміщені на сайті.

Читайте також

1