Керівники Харківських вишів підтримали позицію МОН у ситуації довкола виборів ректора Києво-Могилянки

На думку ректорів ситуації, подібні до тієї, що склалася довкола обрання Сергія Квіта, є неприйнятними і неприпустимими
Керівники Харківських вишів підтримали позицію МОН у ситуації довкола виборів ректора Києво-Могилянки
Національний університет “Києво-Могилянська академія”. Фото: Flickr
8 Лютого 2022, 17:04
читать на русском

Рада ректорів ВНЗ м. Харкова звернулася з листом до прем`єр-міністра України Дениса Шмигаля, у якому підтримала позицію Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета щодо визнання результатів виборів у Києво-Могилянській академії.

Про це стало відомо з листа Ради директорів до глави уряду, копія якого є в розпорядженні Парламент.ua.

Резонанс довкола виборів ректора Академії набув неабиякого розголосу i збентежив усю освітянську спільноту. Вибори керівника закладу вищої освіти - це надзвичайно важлива подія у житті кожної установи, вони повинні бути чесними, об'єктивними й прозорими. Існує законодавчо визначена процедура виборів, на Міністерство освіти i науки України покладено функцію забезпечення проведення виборів, нагляду за дотриманням принципів та норм права у діяльності закладів освіти, зокрема при проведенні виборів керівника, - йдеться у листі.

Ректори просять главу уряду об'єктивно поставитися до аналiзу ситуації, яка має iстотний вплив на подальшi процеси вiльного волевиявлення при виборi керiвникiв закладiв освiти.

Міністерство освіти i науки України, як центральний орган виконавчої влади, зобов'язане виконувати функцію моніторингу за дотримання закону, як орган, що забезпечує проведення виборів. Відповідно, у діях МОН не вбачається кроків, які могли б бути розцінені як тиск на НаУКМА. Проте освітян насторожили спроби впливу безпосередньо на Міністерство, адже відверте i відкрите лобіювання інтересів будь-кого всупереч закону є неприйнятним i неприпустимим, - наголосили ректори вишів Харкова.

Нагадаємо, в НаУКМА під час виборів президента з виборчої дільниці начебто була викрадена скринька з бюлетенями. Однак її з часом повернули, проте вона була пошкоджена. Іншу скриньку невідомі залили зеленою фарбою та зіпсували частину бюлетенів.

Пропри це, виборчий комітет порахував усі бюлетені, і з тимчасово зниклої скриньки також, проголосивши переможцем виборів Сергія Квіта.

У МОН видали наказ про нові вибори в НаУКМА, проте прем'єр-міністр Денис Шмигаль та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відкликали наказ про перевибори. Студенти НаУКМА оголосили страйк з вимогою призначити Квіта президентом вишу.

Читайте також

1