Київрада перерозподілила бюджет міста: 1,5 млрд грн піде на будівництво метро

Запозичення передбаченні для важливих проєктів
Київрада перерозподілила бюджет міста: 1,5 млрд грн піде на будівництво метро
Будівництво (фото: Pexels)
22 Квітня 2021, 13:34
читать на русском

Київська міська рада підтримала перерозподілення бюджетних коштів та підтримала здійснення Києвом запозичення на суму 5,5 млрд грн.

Відповідне рішення ухвалили на пленарному засіданні сесії 22 квітня. Його підтримали 103 зі 108 депутатів, передає УНІАН.

За словами першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозника, на сьогодні місто має профіцитний бюджет у розмірі 60,4 млрд грн, у якому загальний фонд – 55 млрд грн і спеціальний – 5,4 млрд грн.

Профіцитний він за рахунок 2,6 млрд грн, які в нас є боргом. Сьогодні ми коригуємо бюджет, щоб урахувати залишок коштів з 2020 року – це 3 млрд 650 млн грн, а також додаткові надходження від продажу землі у розмірі 338 млн грн. Також іде перерозподіл видатків, що існують, - сказав він.

У Київраді запропонували дефіцит бюджету спеціального фонду у розмірі майже 5,5 млрд для того, щоб залучити інструмент пошуку коштів на фінансовому ринку. Пропонується дефіцитний бюджет із загальними надходженнями 60,7 млрд грн, з яких загальний фонд - 54 млрд грн, спеціальний – 5,4 млрд грн. Видатки цього бюджету будуть складати 67 млрд, загальний фонд – 45 млрд, спеціальний – 21, 5 млрд грн.

Читайте також

Поворозник розповів, що кошти перерозподілять серед основних напрямків: фінансування на підняття зарплат, зокрема бригадам медиків, які працюють з COVID-хворими. Також бюджет піде загалом на медицину та житлово-комунальне господарство.

Що стосується запозичень - вони передбачені на важливі для міста проєкти, які мають вже готову проєктно-кошторисну документацію, є в активній фазі будівництва і які потребують додаткового залучення коштів на суму майже 5,5 млрд грн, - зазначив Поворозник.

За словами першого заступника голови КМДА, із зазначених понад 5 млрд грн на будівництво метро на Виноградар спрямують 1,5 млрд грн.

Водночас Київ працюємо з Міністерством фінансів та з банками, щоб залучити нормальне фінансування на декілька інфраструктурних об’єктів.

Це все важливі об’єкти, бо там є і дороги, і мости, і метрополітен. Там зображені практично всі сфери господарства, у тому числі будівництво лікарні, двох шкіл, які плануємо розпочати будувати цього року, - додав Поворозник.

Нагадаємо, що у Києві запустять нову соціальну послугу "Соціальне таксі для осіб з інвалідністю". Перші автомобілі вийдуть на маршрути вже в травні цього року.

1