Кіпіані: Згадувати Медведчука у книзі про Стуса заборонила суддя, яку хотіли звільнити за зв'язки з "ДНР"

Суддя Марина Заставенко у час війни відвідувала окуповані території
Важливо
Кіпіані: Згадувати Медведчука у книзі про Стуса заборонила суддя, яку хотіли звільнити за зв'язки з "ДНР"
Вахтанг Кіпіані Фото: facebook.com
19 Жовтня 2020, 16:50
читать на русском

Рішення про заборону згадувати Віктора Медведчука в книжці Вахтанга Кіпіані про суд над Стусом ухвалила суддя з Донецька, яку в 2017 році хотіли звільнити за зв'язки з так званою "ДНР".

Про це повідомив у Facebook автор-укладач книги "Справа Василя Стуса" Вахтанг Кіпіані із посиланням на повідомлення експертки Центру протидії корупції Галини Чижик.

Я цього не знав. Суддя, яка іменем України вершить кривосуддя - Марина Заставенко в час війни відвідувала окуповані території, - повідомив автор книги.

Читайте також

За інформацією Галини Чижик, до переведення в Київ Марина Заставенко працювала в Червоногвардійському районному суді Макіївки Донецької області.

У 2016 році до Вищої кваліфкомісії суддів зверталась СБУ, яка вказувала на те, що у судді є майно на тимчасово окупованих територіях, вона систематично їздить туди-сюди. При цьому, суддя тривалий час не здійснювала правосуддя, бо перебувала саме на неконтрольованих Україною територіях. ВККС спочатку відкрила дисципінарну справу, але потім відмовилась звільняти суддю Заставенко, - написала експертка.

За її словами, навряд чи український суддя спокійно може кататись в "ДНР", не отримуючи для себе гарантії безпеки "з того боку".

Читайте також

Особливо зважаючи на те, як активно росіяни поповнювали обмінний фонд. Саме тому СБУ писала скарги на таких суддів до ВККС. Але більшість суддів врешті залишились в системі. Вони продовжують час від час відвідувати родичів і майно на окупованих територіях, і потім повертаються і ухвалюють рішення щодо українських військовослужбовців або судять авторів, які мають сміливість називати Медведчука Медведчуком, - додала Чижик.

Нагадаємо, 19 жовтня Дарницький районний суд заборонив розповсюджувати тираж книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу народного депутата, лідера партії "Опозиційна платформа - За життя" та кума російського президента Путіна Віктора Медведчука (Віктор Медведчук - досьє).

В українському сегменті Facebook відомі журналісти, блогери та політики різко критикують рішення суду. На їхню думку, такий вирок - це сором для України.

Докладно про це у матеріалі Парламент.UA - Медведчук проти пам’яті Стуса: реакція соцмереж на заборону книги Кіпіані.

1