Кличко ініціював створення районних рад у Києві, які забрав режим Януковича

Це європейський шлях розвитку столиці на противагу спробам згорнути децентралізацію
Кличко ініціював створення районних рад у Києві, які забрав режим Януковича
Віталій Кличко Фото: УНІАН
18 Жовтня 2021, 18:40
читать на русском

Мер Києва Віталій Кличко анонсував створення районних рад, які були ліквідовані за часів правління президента-втікача Віктора Януковича.

Про це міський голова написав на своїй сторінці у Facebook і наголосив, що районним радам в місті Києві бути.

Я ініціюю розгляд Київрадою питання щодо створення районних рад в Києві і вже на одній з найближчих сесіях Київрада його розгляне. Прошу всі фракції та кожного окремого депутата Київради проявити мудрість та мужність при розв'язанні цього питання, - зазначив він.

Кличко нагадав, що районні ради у киян забрав режим Януковича у 2010 році, і до сьогодні базове місцеве самоврядування в Києві не було повернуто. За його словами, це рішення не лише актуальне, але і "перезріле".

Він заявив, що сьогодні посадовці та політики намагаються контролювати Київ, хоч це повинні робити самі кияни. Саме з цієї причини повернення до районних рад - це посилення децентралізації, яку згортають останнім часом. Повернення райрад – це європейський шлях розвитку столиці на противагу спробам згорнути децентралізацію.

Для чого киянам районні ради?

За словами мера столиці, є кілька причин:

  1. Київ занадто велике місто, щоб кияни могли особисто знати свого депутата, скаржитись та доносити ідеї. Тому депутати районних рад будуть на постійному зв’язку зі своїми сусідами, зможуть більш оперативно реагувати на їхні проблеми.
  2. Більше представництва – більше прозорості. Запровадження районних рад дозволить киянам розуміти, на що і як витрачається бюджет в їхньому районі, та зможуть впливати на це.
  3. Більше депутатів - не означає більше витрат. Всі депутати районних рад будуть працювати на громадських засадах, тобто без заробітної платні. Так само як і депутати міської ради.

Кличко навів результати опитувань, за якими понад 70% киян хочуть повернути районні ради.

Нагадаємо, що Дмитро Разумков, якого звільнили 7 жовтня з крісла голови Верховної Ради, заявив, що наступним піти з посади може мер Києва Віталій Кличко.

Читайте також