Кличко у "договорнях" з забудовниками: як активісти відстоюють озеро Вирлиця

Там відбувається захоплення земель водного фонду та знищення екосистеми
Ексклюзив
Кличко у "договорнях" з забудовниками: як активісти відстоюють озеро Вирлиця
Віталій Кличко (фото: КМДА)
3 Серпня 2021, 19:06
читать на русском

Міському голові Києві Віталію Кличку байдуже на громадську думку. Крім того, його звинувачують у "договорняках" з екснардепом, підприємцем Віталієм Хомутинніком. Зокрема йдеться про незаконну забудову біля озера Вирлиця.

Активісти в інтерв'ю Парламент.UA розповіли, на Вирлиці відбувається захоплення земель водного фонду і знищення природної екосистеми, а також незаконне будівництво.

Спочатку було заявлено, що це багатофункціональний комплекс: торговий центр, парковка та все інше. Але в інших проєктах, які час від часу з'являлись в інтернеті, було заявлено, що це будуть житлові будинки. Я так розумію, що все залежало від інвестора, який приходив і малював собі різні фантазії, - розповіла активістка Анастасія Гмирянська.

Наприкінці червня вперше прозвучала інформація про те, що на місці озера та частини прибережної території буде побудовано реабілітаційний центр для ветеранів російсько-української війни.

6 липня у Дарницькій райдержадміністрації відбулась презентація проєкту. Там представник забудовника сказав, що їм дали завдання внести до проєкту реабілітаційні кабінети. Немає жодних офіційних документів чи домовленостей між ветеранами і забудовником, тому це просто слова.

В логотипах презентації була компанія Хомутинніка "Каскад". За нашої присутності Віталій Кличко телефонував та домовлявся з Анною Закомірною – це людина, яка працює у структурі компаній групи "Каскад" – вона займається ТРЦ "Республіка", ще одним проєктом Хомутинніка, - розповів місцевий житель Юрій Малахов.

Депутатка Київської міської ради від фракції "Голос" Аліна Михайлова вважає, що забудовник за гроші використовує навіть ветеранів. Зокрема нагадала випадок, коли побачила, що під КМДА ветерани повиривали плакати у активістів.

Також вона називає маразмом будівництво реабілітаційного центру біля сміттєспалювального заводу і швидкісної траси. Крім того, у Києві є кілька реабілітаційних центрів, але вони не користуються шаленою популярністю. Тут навіть фахових реабілітологів немає, які можуть працювати з ветеранами.

Депутатка зазначила, що звертатися до мера Кличка немає жодного сенсу.

Я була присутня на засіданні, коли була історія з дзвінком. Це абсурдно та некомпетентно, коли мер міста телефонує до забудовника і каже: "Давайте поговоримо". Це виглядає як "давайте порєшаєм". Тим паче, що у залі сидить 120 депутатів, вони все бачать, в залі купа камер, йде пряма трансляція. Це говорить про те, що йому байдуже на громадську думку, там вже все вирішено, - розповіла Михайлова.

За її словами, наразі вона подала додаткові звернення щодо кожної ділянки у всі можливі департаменти та очікує відповіді.

Читайте також наш матеріал: Престижний та жахливий "Монстр на Подолі": знести чи узаконити

Читайте також

1