Клименко пояснив необхідність використання електрошокерів

Використання електрошокерів зменшує ризик травмування, вважають в МВС
Головне
Клименко пояснив необхідність використання електрошокерів
Ігор Клименко Фото: сайт МВС
19 Листопада 2020, 12:26
читать на русском

Використання електрошокерів зменшує ризик травмування як правопорушника, так і поліціянта. Про це заявив голова Національної поліції України Ігор Клименко, пояснюючи ініціативу глави Міністерства внутрішніх справ щодо застосування поліціянтами електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії.

За приблизними підрахунками, завдяки використанню електрошокерів у світі врятовано понад 220 тисяч життів. Поліціянти у 107-ми країнах мають на озброєнні такі спецзасоби електропровідної дії. Більшість з цих країн – це держави розвиненої демократії, де питання захисту прав людини у пріоритеті, - нагадав Клименко.

В інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" він розповів, як працюють електрошокери дистанційної дії та навіщо розширювати перелік підстав їх застосування поліціянтами.

За його словами, перевага цього спецзасобу в тому, що поліціянт на безпечній відстані може знешкодити зловмисника із найменш травматичними для нього наслідками.

Читайте також

Взагалі електрошокери мають певну превентивну особливість. Адже людина ще з дитинства остерігається електричного струму. Це сформована психологічна реакція на розповіді батьків про жахливі наслідки пустощів із розеткою чи електропристроями. Сам звук струму викликає негативні асоціації, тож подекуди лише вигляд електрошокера та звук заряду може змусити правопорушника зупинитися та здатися в руки поліції, - вважає Клименко.

У МВС планують впродовж найближчих декількох років оснастити тайзерами кожен екіпаж патрульної поліції, штурмові підрозділи КОРДу і полків поліції особливого призначення, а також поліціянтів офіцерів громад.

Читайте також

Зважаючи на переважний позитивний досвід використання тайзерів у світі та їх головний "плюс" – мінімізацію нанесення травм правопорушнику під час виконання поліцейських функцій, на часі – зміни у Закон "Про Національну поліцію". А конкретно необхідно розширити перелік підстав, за яких буде дозволено використовувати такий спецзасіб як електрошокер, - зазначив глава Нацполіції.

Нагадаємо, 11 листопада на засіданні уряду міністр внутрішніх справ Арсен Аваков (досьє Авакова) запропонував законопроєкт "Про внесення змін до статті 45 Закону України "Про Національну поліцію", метою якого є вдосконалення правових підстав застосування поліціянтами електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії.

Більше про те, коли поліціянти можуть застосовувати електрошокери у своїй роботі, читайте у нашому матеріалі: "Аваков хоче дозволити поліціянтам частіше бити шокерами: чи доцільно це"

1