Колаборант Сальдо попри санкції відкрив компанію у Великій Британії

У документах про реєстрацію вказано, що статутний капітал компанії херсонського колаборанта становить мільйон фунтів стерлінгів
Головне
Колаборант Сальдо попри санкції відкрив компанію у Великій Британії
Володимир Сальдо / Фото з соцмереж
27 Квітня 2023, 17:02
читать на русском

Зрадник Володимир Сальдо зміг відкрити компанію у Великій Британії попри те, що проти нього вже давно запроваджені санкції. Колаборант з Херсона вказаний в британських документах як власник фірми, зареєстрованої у листопаді, тобто через п’ять місяців після того, як його внесли до санкційного списку.

Про це пише The Guardian, нагадуючи, що уряд Великої Британії зробив економічний тиск центральною частиною своїх спроб зупинити війну Владіміра Путіна проти України. В країні були висловлені пропозиції зробити злочином відкриття компаній для осіб під санкціями. Але більш ніж через рік після початку російського вторгнення такі ініціативи досі не стали законом.

У червні 2022 року уряд заморозив усі активи Сальдо у Великій Британії та заборонив йому в'їзд до країни. Проте з листопада він значиться як власник британської компанії з адресою в районі Хаттон-Гарден у центрі Лондона.

Британський корпоративний реєстр Companies House не вимагає підтвердження особи, коли люди створюють компанії. Сальдо не відповів на запитання про свою причетність до компанії Grainholding Ltd. Але його запис у санкційному списку був оновлений після реєстрації Grainholding, щоб врахувати дані з реєстраційних документів компанії.

"Це свідчить про те, що влада Великої Британії знала про її існування і вважала документи справжніми", - пише видання.

Представник уряду відмовився повідомити, чи були вжиті якісь заходи проти Grainholding, яка залишається у списку діючих компаній.

"Чи заробляє ця компанія гроші? Ми не знаємо. Чи має вона рахунок у британському банку? Ми не знаємо. Чи знають про це правоохоронні органи? Ми не знаємо. І чи заморозили вони цей актив? Цього ми теж не знаємо. Ця система - безлад від початку до кінця", - сказала депутат від Лейбористської партії Маргарет Ходж, яка виступає за посилення санкцій.

У документах компанії зазначено, що капітал Grainholding становить мільйон фунтів стерлінгів, половина акцій належить Сальдо, а решта - іншому громадянину України. The Guardian нагадує, що 60-річний колаборант був мером Херсона протягом 10 років, а потім у 2012 році став депутатом Верховної Ради від партії проросійського президента-втікача Віктора Януковича. Пізніше політична кар'єра Сальдо пішла на спад. У 2016 році його звинуватили в тому, що він співпрацював з російською розвідкою, але жодних звинувачень не було висунуто.

Коли російські війська вдерлися в Україну в лютому 2022 року, Херсон потрапив під окупацію. Місто стало частиною "сухопутного коридору" між Росією і незаконно анексованим Кримом. За кілька тижнів Сальдо був призначений головою "військово-цивільної адміністрації" окупованої Херсонської області. The Guardian пише, що він очолив широкомасштабне російське мародерство.

Особисті бізнес-інтереси Сальдо варіюються від будівництва до виробництва наборів для йоги. Запис в офіційному реєстрі Великої Британії про компанію Grainholding свідчить про те, що він, можливо, розширив свою діяльність у прибутковій торгівлі українськими сільськогосподарськими товарами.

Цього місяця Сальдо їздив в Москву на аудієнцію до Путіна в Кремлі. Згідно з офіційною стенограмою їхньої зустрічі, Сальдо попросив про допомогу в поставках газу і близько 300 млн доларів на будівництво складу для постачання овочів з Херсонської області в Росію.

Нагадаємо, Міністерство юстиції України подало до ВАКС позов щодо конфіскації активів Володимира Сальдо – колаборанта, який очолив окупаційну адміністрацію Херсона.

Читайте також

1