Колега білоруського опозиціонера Шишова з Варшави розповів, хто стоїть за вбивством

Подібні атаки білоруські спецслужби можуть планувати у Польщі та Литві
Колега білоруського опозиціонера Шишова з Варшави розповів, хто стоїть за вбивством
Віталій Шишов (фото: www.instagram.com/vvshishov)
4 Серпня 2021, 11:47
читать на русском

Голова фундації Білоруський дім у Варшаві Алєсь Зарембюк заявив, що за вбивством білоруського опозиціонера Віталія Шишова у Києві стоять білоруські спецслужби.

Про це повідомляє "Польське радіо".

За його словами, Шишов викривав білоруських агентів, які діють за кордоном.

Він вів сторінку під назвою "Тіхарі на експорт", тобто "агенти служби безпеки на експорт". На цій сторінці публікувалася інформація про представників спецслужб, білоруського КДБ, які стежили за представниками білоруської діаспори в Україні. Я вважаю, що це була головна причина, чому його вбили. А я переконаний, що його вбили, - розповів Зарембюк.

Колега Шишова з Варшави впевнений, що це чергові залякування, цього разу вже людей із білоруської діаспори та лідерів білоруської опозиції та їхніх представників, котрі в основному діють у Польщі, Литві та Україні.

В Україні це було зробити найпростіше, бо країна все ще веде війну з Росією, - наголосив він.

Зарембюк наголосив, що це "дуже тривожна інформація", а сам він вранці 3 серпня отримав кілька звісток від дипломатів західних держав.

За його словами, у Польщі опозиція почувається у більшій безпеці. Від серпня цього року офіс Білоруського дому у Варшаві постійно охороняє поліція, а голові запропонували додаткову охорону. Втім, від неї Зарембюк наразі відмовився, але не виключив, що може погодитись у майбутньому. Чоловік додав, що також помічав стеження дивних людей у різних містах Польщі.

На думку громадського діяча, подібні атаки білоруські спецслужби можуть планувати у Польщі та Литві: "Я переконаний, що кадебістам та їхнім колегам в Росії дуже і дуже важливо щось скоїти в Польщі та Литві. Для нього (Лукашенки) всі, хто не на його боці, є ворогами. А Польща є ворогом номер один".

Нагадаємо, що Шишова знайшли повішеним 3 серпня в одному з київських парків, неподалік від місця його проживання. Крім цього, за Віталієм велося стеження. Про факти були відповідні повідомлення поліції. Також не раз попереджали як місцеві джерела, так і свої люди в РБ про всілякі провокації аж до викрадення та ліквідації.

Водночас міністра закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна зробить все можливе, щоб розслідувати смерть білоруського активіста Віталія Шишова. Президент Володимир Зеленський тримає цю справу на контролі.

Читайте також

1