Білоруський офіцер дав свідчення українським силовикам щодо "плівок КДБ"

Ігоря Макара в Україні забезпечили цілодобовою охороною
Білоруський офіцер дав свідчення українським силовикам щодо "плівок КДБ"
Павло Шеремет
19 Січня 2021, 14:50
читать на русском

Колишній білоруський офіцер Ігор Макар, який опублікував записи розмов голови КДБ Білорусі про планування вбивства Павла Шеремета, вже дав свідчення українським правоохоронцям.

Про це він сам повідомив в інтерв'ю білоруському "Радыë Свабода".

16 січня я повернувся з Києва до Вільнюса. Після публікації моєї інформації про те, що відбувалося в кабінеті голови КДБ Зайцева у 2012 році, зі мною зв'язалися українські дипломати та обговорили співпрацю в справі розкриття вбивства Павла Шеремета. На прохання начальника департаменту Національної поліції України мені відкрили українську візу і попросили прилетіти в Україну і взяти участь в слідчих діях, - повідомив він.

Читайте також

На думку Макара, він представив достатньо підстав для того, щоб стверджувати, що до замовлення вбивства Павла Шеремета причетні білоруські спецслужби.

Я дав українській стороні набагато більше інформації, ніж оприлюднив у ЗМІ. Я не публікував її, оскільки деяким людям загрожувала б небезпека. Ми домовилися, і я пообіцяв, що не оголошу свої показання, бо це може вплинути на слідство. Вже йдуть суди по цій кримінальній справі, і дуже важливо, щоб ця інформація нікуди не потрапила, - розповів він.

Він розповів, що в Україні його зустріли спецслужби та забезпечили охороною 24 години на добу.

Також Макар стверджує, що після слідчих дій у Києві українська сторона повідомила, що у них немає підстав не довіряти йому.

На його думку, після зіставлення фактів і розмови з українськими слідчими, можна говорити також про ненависть чинного білоруського президента Олександра Лукашенка до Шеремета. Макар вважає, що все це разом могло стати причиною ліквідації Шеремета.

Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр фігурантам справи. Слідство підозрює лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, медсестру парашутно-десантного батальйону Яну Дугарь та ветерана АТО Андрія Антоненка.

Білоруські ЗМІ повідомили, що Олександр Лукашенко та КДБ Білорусі планували вбивство Шеремета.

Читайте також наш матеріал: "Білоруські плівки" у справі Шеремета: як нова інформація вплине на розслідування 

1