Лукашенко та КДБ планували вбивство Шеремета - білоруське видання

Спецслужбам Білорусі ставилося завдання підірвати українця
Головне
Лукашенко та КДБ планували вбивство Шеремета - білоруське видання
Фото: сайт президента Білорусі
4 Січня 2021, 13:24
читать на русском

У 2012 році КДБ Республіки Білорусь вело підготовку операції по усуненню своїх політичних опонентів на території інших держав.

Як стверджує видання "Беларускі Народны Трыбунал", спецслужби готували вбивство Павла Шеремета, українського журналіста. Зокрема, ставилося завдання його підірвати.

"Беларускі Народны Трыбунал" (БНТ) опублікувало аудіозапис від 11 квітня 2012 року в кабінеті голови Комітету держбезпеки Білорусі Вадима Зайцева.

Аудіо та інші документи передав журналістам для розслідування старший лейтенант Ігор Макар – колишній заступник командира бойової групи антитерористичного підрозділу Міністерства внутрішніх справ Білорусі "Алмаз".

На аудіозаписі міститься запис наради, присвяченої початку діяльності секретного 7-го відділу антитерористичного підрозділу КДБ РБ "Альфа".

Читайте також

За інформацією БНТ, сьомий відділ групи "Альфа" був створений у 2012 році для вирішення "брудних" завдань, в тому числі по терору та усунення політичних конкурентів.

Із запису випливає, що завдання організацій політичних вбивств поставив перед КДБсам білоруський лідер Олександр Лукашенко і що він виділив на ці потреби 1,5 мільйона доларів США.

На нараді обговорюється використання отрут, вибухових речовин, ламання автомобіля для досягнення поставлених цілей. У тому числі обговорюються і цілі для вбивств за межами Республіки Білорусь. У тому числі на записі обговорюється спосіб вбивства Шеремета, який на той час жив та працював у Росії.

Видання наводить слова Зайцева на нараді, де обговорювали "справу Шеремета":

В. ЗАЙЦЕВ: 08:55 ось по Шеремету потрібно спрацювати, який ... (нецензурна лайка. - ред.). Зробимо закладку якусь, і так далі, щоб цього щура (лайка)... зовсім (лайка) ні рук, ні ніг не зберуть. Усе щоб було як натуральним чином, але це не так впливає на свідомість людей

Експерт Національного Центру Медіа Криміналістики США (Університет Колорадо) Каталін Григорас, який вивчав запис у 2020 році за запитом видання EUObserver, зазначив, що з запису видалений цифровий підпис, який міг би сприяти ідентифікації джерела в КДБ, але при цьому на записі не виявлено жодних помітних слідів аудіоманіпуляцій.

Зважаючи на високу суспільну значущість цього запису, було ухвалено рішення про розкриття запису та частини інформації, супутньої даній справі.

Видання БНТ також опублікувало розшифровку аудіозапису та документи, які свідчать, що за Павлом Шереметом стежили спецслужби.

справа Шеремета

Фото: Беларускі Народны Трыбунал

Нагадаємо, що журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр фігурантам справи. Слідство підозрює лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, медсестру парашутно-десантного батальйону Яну Дугарь та ветерана АТО Андрія Антоненка.

17 грудня підозрюваного у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, відомого як Riffmaster, залишили під вартою попри наявні симптоми коронавірусу.

Читайте також наш матеріал: "Зеленський, Аваков? Хто відповість, якщо підозрювані у вбивстві Шеремета невинні"