Коли традиційні гарніри набридли: як готувати булгур

Булгур – це крупа з пшениці, яка була зібрана в момент своєї молочної зрілості, без оболонки та пропарена, висушена і оброблена
Коли традиційні гарніри набридли: як готувати булгур
14 Грудня 2022, 20:38
читать на русском

Булгур надзвичайно популярний в Азії, він розварюється до абсолютно м’якого стану, завжди розсипчастий і з твердою серединою. Також його готують в стравах традиційної турецької кухні.

Користь і шкода булгуру

Булгур надзвичайно корисна крупа з низьким глікемічним індексом – 45, тобто його можуть вживати навіть хворі на діабет. Гарнір з булгуру легко засвоюється та перетравлюється організмом людини, не створює важкість. Якщо ви активно займаєтесь спортом, стежите за своїм харчуванням – булгур саме те, що вам потрібно для збалансованого раціону.

У складі булгуру є багато калію і заліза, які такі важливі для серця та судин. Крупа розщеплює жири та через високий вміст клітковини очищає кишківник від токсинів та шлаків.

Застереження! В моменти загострення панкреатиту бажано дотримуватися спеціальної дієти, скоротивши вживання булгуру у кілька разів. Булгур протипоказаний людям, у яких є непереносність глютену.

Як варити булгур

Щоб правильно зварити розсипчастий булгур, його потрібно спочатку підготувати. Зробити це можна двома способами:

Замочування. У відповідну ємність вимагається всипати 1 склянку булгуру, залити гарячою водою (2,5 склянки), і залишити під кришкою на пів години. Якщо залишити крупу замоченої на триваліший термін, то її можна вже не варити – вона готова до вживання.

Обсмажування. На сковороді розігріти вершкове масло з розрахунку приблизно 10 грамів олії на 100 грамів крупи. Далі в сковороду потрібно висипати 1 склянку булгуру. Ретельно перемішати лопаткою. Як тільки крупа стане золотистого кольору, і у неї з’явиться горіховий запах, слід прибрати сковороду з вогню.

Після обробки варити крупу в каструлі, мультиварці або на сковороді простіше і швидше. Якісне і смачне блюдо вийде, якщо знати скільки варити булгур за часом, і які правильні пропорції крупи і води потрібно брати.

У каструлі

Відварити крупу в каструлі легко. Слід узяти підготовлений обсмажений або замочений булгур, висипати його у відповідну за розміром каструлю. Залити теплою водою. На одну частину крупи треба узяти дві частини води. Варити булгур потрібно на середньому вогні близько 15 – 20 хвилин.

Важливо! Перемішувати вміст в процесі варіння не потрібно.

У кінці приготування зайву воду необхідно злити, додати спеції до свого смаку. Спосіб варіння в каструлі підходить для червоного, цільнозернового булгуру, а також для крупи в пакетиках. Щоб зварити булгур в пакеті, потрібно на один пакетик узяти 1 літр води.

В процесі варіння крупа збільшиться в розмірі, тому воду жаліти не варто. Рідина повинна повністю покривати пакет. Варять крупу 15 – 20 хвилин.

У мультиварці

Швидке приготування в мультиварці подобається багатьом господиням. Щоб зварити смачну кашу або гарнір з булгуру, потрібно висипати крупу в ємність мультиварки, додати в 2 рази більше води, посолити. За бажання можна додати вершкове масло. Кришку мультиварки закрити, і виставити режим “Крупу/ рис” або “Плов” на пів години. За час готування вміст не потрібно перемішувати.

У духовці

Приготувати булгур в духовці можна різними способами. Його запікають з овочами, з м’ясом або куркою, готують кашу з грибами. Булгур в горщиках в духовці готується просто.

Стінки посуду потрібно змастити олією, на дно висипати крупу, згори помістити шматочки м’яса або овочів. Потім блюдо потрібно посолити, додати спеції, налити воду. Час приготування в духовці – 30 – 35 хвилин при температурі 190 – 200 градусів.

У мікрохвильовій печі

Мікрохвильові печі використовуються для приготування усіх видів блюд. У спеціальний посуд із скла або кераміки треба висипати склянку крупи, налити 2 склянки води, додати сіль. Посуд потрібно накрити кришкою з отворами для виходу пари. На панелі управління мікрохвильової печі вибрати найпотужніший режим, і включити таймер на 5 хвилин.

Після закінчення часу готування вміст добре перемішати, і поставити ще на 10 хвилин вже при мінімальній потужності.

На сковороді

Зварити смачний розсипчастий булгур можна не лише в каструлі, мультиварці або мікрохвильовій печі. Для цієї мети чудово підійде сковорода. Головна умова, щоб посуд був товстостінним, в ідеалі – чавунною. Процес приготування каші або булгуру на гарнір на сковороді виглядає таким чином:

На розігріту сковорідку з олією висипати 1 склянку промитої крупи, обсмажити.

Через декілька хвилин, коли булгур стане золотистим, влити 2 склянки води.

Зменшити вогонь, і помішуючи, дати воді трохи випаруватися.

Додати ще пів стклянки води, накрити кришкою, варити ще 5 – 7 хвилин.

У готове блюдо можна додати будь-які спеції, які тільки поліпшать смак крупи.

Як правильно готувати булгур

Булгур варять як гарнір для різноманітних других блюд, використовують як компонент для супів, салатів і десертних блюд. При приготуванні блюд важливо, щоб усі інгредієнти поєднувалися між собою. Крупа не любить “сусідства” таких продуктів : яйця, капуста, картопля, буряк і сухофрукти.

Читайте також