Колишній постпред президента Росії в окупованому Криму скупив на півострові нерухомість на 13 мільйонів доларів

Олега Белавенцева називають одним з організаторів так званого Кримського референдуму
Колишній постпред президента Росії в окупованому Криму скупив на півострові нерухомість на 13 мільйонів доларів
Олег Белавенцев (Фото: РБК)
15 Квітня 2021, 00:03
читать на русском

Колишній постійний представник президента Росії в окупованому Криму Олег Белавенцев, члени його родини та пов'язані з ним компанії скупили нерухомість на півострові на загальну суму близько 13 мільйонів доларів. Вся нерухомість придбана після 2014 року, вже коли Крим був окупований.

Про це йдеться у розслідуванні російського видання "База".

За інформацією "Бази", Белавенцев залишається одним з найвпливовіших людей на півострові. Він тісно пов'язаний з главою окупаційної влади Криму Сергієм Аксьоновим. Завдяки дружбі з ним Белавенцев купує нерухомість за суми в кілька разів нижчі від кадастрової вартості, а компанії, якими володіє він і члени його родини, регулярно отримують держзамовлення, часто стаючи єдиними постачальниками послуг.

Згідно з розслідуванням видання, серед об'єктів кримської нерухомості, власниками якої є сам Белавенцев, його дружина Ірина, дочка Вікторія та зять Єгор - чотири будинки, сім квартир, дев'ять апартаментів в елітному готелі, п'ятиповерховий пансіонат на 78 номерів, санаторій і безліч складських приміщень. Майже вся нерухомість розташованана березі моря у Ялті, Севастополі, Форосі, Сімферополі, а також низці кримських прибережних селищ.

Читайте також

Окремо наголошується, що в 2015-му році родина Белавенцева придбала в Балаклаві старовинний маєток з колонами, визнаний пам'яткою архітектури ще українською владою. За даними місцевих ЗМІ, до цього будівлею володіли люди, наближені до родини президента-утікача Віктора Януковича. Крім того, ряд придбаної Белавенцевим нерухомості раніше належав Ігорю Коломойському, активи якого після анексії Криму були націоналізовані російською владою і виставлені на торги. "База" також вказує на котедж площею 215 кв. м в елітному селищі "Мис Сарич", яке записане на Ірину Белавенцеву.


Контекст.  Крим був окупований Росією в результаті спецоперації у лютому-березні 2014 року. При цьому Белавенцева, близького друга глави міноборони РФ Сергія Шойгу, називають одним з організаторів так званого референдуму: після цього Путін присвоїв йому звання героя Росії "за зміцнення державності" і призначив його своїм "постпредом у Криму".