Медведчук і Марченко продали шість компаній в Росії

Новими власниками підприємств є росіяни
Важливо
Медведчук і Марченко продали шість компаній в Росії
Віктор Медведчук та Оксана Марченко
8 Квітня 2021, 15:49
читать на русском

Підсанкційний нардеп від "ОПЗЖ" Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко продали шість підприємств у Росії, зокрема "Новошахтинський завод нафтопродуктів", що потрапив під українські санкції й забезпечує нафтопродуктами бойовиків у ОРДЛО.

Про це пишуть журналісти "Схем" з посиланням на дані реєстру юридичних осіб Росії.

Зокрема 5 квітня 2021 року російська компанія "Юг Энерго", яку контролювала Марченко, змінила власників.

Тепер 93% компанії контролює російське ООО "Петон инвест технолоджи". Це дочірня компанія "Науково-дослідного проєктного інституту нафти та газу "Петон", який є великим підрядником "Газпрома". "Петон" спільно з "Газпромом" будує найбільший у Росії Амурський газопереробний завод на кордоні з Китаєм, який планується запустити у 2021 році.

Власниками "Петону" є громадяни Росії. 80% належить бізнесмену та науковцю з Уфи Ігорю Мнушкіну, який заснував компанію у 1990 році, а 20% - Андрію Гранкіну. Російське видання "Ведомости" повідомляло, що Гранкін до переходу у "Петон" очолював ГУ Росгвардії у Москві, а ще раніше був помічником колишнього міністра внутрішніх справ Росії Володимира Колокольцева.

Оскільки "Юг Энерго" є "материнською" компанією нафтопереробного бізнесу умовної групи НЗНП, родина Медведчука втратила контроль і ще над пятьма підприємствами. Ідеться про ТД "НЗНП" (компанія, яка займається продажем нафтопродуктів), "Югтранс-НЗНП" (компанія-перевізник), "НЗНП Инжиниринг" (будівельна і проєктувальна компанія), "Роузвуд Шиппинг" (компанія-перевізник, яка володіє вісьмома нафтовими танкерами) та АО "Новошахтинский завод нефтепродуктов". Останній, за даними РНБО України, постачав нафтопродукти в ОРДЛО.

Читайте також

При цьому родини Медведчука (досьє Віктора Медведчука) і його соратника Козака продовжують володіти компанією "НЗНП Трейд", яка отримала право видобувати нафту на Гавриківському родовищі у Ханти-Мансійському окрузі (запаси оцінюють у майже 137 мільйонів тонн). Засновниками ООО "НЗНП Трейд" так само залишається цивільна дружина Козака (досьє Тараса Козака) Наталія Лавренюк (25%), АО "Ренессанс" Оксани Марченко (61%) і АО "Финконсалтпро" (14%).


Контекст. 19 лютого Рада Нацбезпеки та оборони України ухвалила рішення про запровадження персональних санкцій проти нардепа від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко (досьє Оксани Марченко), цивільної дружини нардепа Козака Наталії Лавренюк та ще п`ятьох фізичних і 19 юридичних осіб  через розслідування СБУ про фінансування тероризму. Відомо, що арештували усе майно Медведчука, Марченко та інших фігурантів рішення. При цьому вони зможуть продавати свої активи. Обмеження запровадили на три роки.

Також РНБО вирішила націоналізувати так званий нафтопродуктопровід Медведчука на Прикарпатті. Крім того, накладена санкція на частину каналу "1+1", якою володіє Оксана Марченко. Канал продовжить працювати.

1