Колишнього президента Молдови відправили під домашній арешт

Політика звинувачують у держзраді та корупції
Колишнього президента Молдови відправили під домашній арешт
Ігор Додон Фото: https://t.me/igordodon
26 Травня 2022, 20:41
читать на русском

Президент Молдови у 2016-2020 рр Ігор Додон чекатиме суду у справі про держзраду та корупцію під домашнім арештом 30 діб.

Таке рішення сьогодні ухвалив суд, повідомляє видання Unimedia.info.

Антикорупційна прокуратура вимагала 30-денного арешту для колишнього глави держави Додона та його шурина Петру Мериняну, яких затримали вчора після низки обшуків.

Судді вирішили частково задовольнити скаргу прокуратури, тому Додона відправили під домашній арешт на 30 діб, а його шурина відправили в СІЗО.

Адвокат Ігоря Додона Максим Лебединський заявив, що колишній президент свою провину не визнає і каже, що ця справа -  політична, "зшита жовтими нитками".

Після обшуків 25 травня Додон заявляв, що проти нього політичні опоненти сформували слідчу групу у складі більш ніж 50 осіб: прокурорів та слідчих.

Щодо висунутих мені звинувачень – усі вони помилкові, без серйозних доказів. Будь-який незалежний суд, який не захоплений політично, їх відхилить.

Він заявив, що звинувачення щодо корупційних діянь, отримання хабаря, незаконного фінансування партії, та звинувачення у зраді батьківщини є необґрунтованими.

Після засідання суду 26 травня Додон сказав журналістам: "Справа проти мене – політична, її замовила Мая Санду (президентка Молдови). Роботу прокурорів координує посольство США".

Нагадаємо, 24 травня до колишнього президента Молдови Ігоря Додона прийшли з обшуками у справі про пасивну корупцію, незаконне збагачення, державну зраду та злочинне фінансування політичної партії. Антикорупційна прокуратура Молдова спільно зі спецслужбами провели обшуки у нього вдома в Кишинева та в інших об'єктах нерухомості.

Також слідчі дії проводяться в рамках так званої справи "кульок". Воно стосується відео від 2019 року, на якому молдавський олігарх Володимир Плахотнюк передав Додону пакет, ймовірно, з грошима.

Також Додона підозрюють у розкраданні грошей на імпорті електроенергії з України. Йдеться про 2008 рік, коли він керував Міністерством економіки й торгівлі.

За інформацією прокуратури, на початку 2008 року молдовське підприємство Energocom реалізувало злочинну схему на імпорті електроенергії до України. Керівництво необґрунтовано збільшило закупівельну ціну на електроенергію та привласнило різницю — близько 12 мільйонів доларів.

Повідомляється, що у змові були посадовці Національного агентства з регулювання в енергетиці й Міністерства економіки, яким тоді керував Додон, та інші люди, зокрема, з-за кордону. Кримінальне провадження у цій справі відновили у вересні 2021 року.

Читайте також