Додон урізав повноваження Санду на користь парламенту Молдови

Чинний президент оприлюднив відповідний закон
Додон урізав повноваження Санду на користь парламенту Молдови
Игорь Додон (фото: facebook.com/dodon.igor1)
9 Грудня 2020, 09:19
читать на русском

Чинний президент Молдови, проросійський політик Ігор Додон промульгував закон про перехід Служби інформації й безпеки в підпорядкування парламенту.

Про це повідомляє publika.md.

Інформацію про перехід СІБ підтвердила прессекретарка Додона Кармена Стерпу. Повернення СІБ під контроль парламенту обмежує права новообраного президента від проєвропейської партії "Дія і солідарність" (PAS) Майї Санду.

Тим часом напередодні Конституційний суд тимчасово зупинив дію поправок до закону "Про СІБ" до прийняття суддями остаточного рішення.

Експерт в галузі конституційного права Микола Осмокеску зазначив, що в законодавстві не прописана процедура для президента, у разі, коли дію закону тимчасово зупинено Конституційним судом.

Спочатку промульгація - це право, але потім зобов'язання, якщо він поверне в парламент для повторного розгляду, а парламент підтвердить своє попереднє рішення. Цей випадок не вписується ні в одну з цих ситуацій. Цей момент не регулюється. Таке в нашій країні відбувається вперше, - сказав експерт.

Зазначається, що у Молдові право на промульгацію регулюється Конституцією. Наразі зберігається рішення КС про вступ в силу цього закону.

Читайте також

Нагадаємо, 15 листопада у Молдові відбувся другий тур виборів президента. Переможцем виборів стала Мая Санду.

20 листопада Центрвиборчком Молдови оголосив Маю Санду переможцем президентських виборів.

3 грудня парламент Молдови ухвалив закон щодо виведення Служби інформації й безпеки (СІБ) з-під підпорядкування нового президента. Санду заявила про спробу захоплення влади.

За закон проголосували депутати ПСРМ і парламентської групи "Pentru Moldova" (до якої входять депутати від партії "Шор" і колишні демократи, які раніше перебували в "Pro Moldova"). Голосування викликало невдоволення опозиції. На їхню думку, поправки в закони ухвалили з порушенням процедури, і тому їх необхідно скасувати.

Опозиційні депутати заблокували трибуну парламенту, а напроти будівлі парламенту проходив мітинг проти обмежень повноважень президента, за розпуск парламенту і нові вибори.

Суд розглянув запит депутата від партії "Дія і солідарність" (PAS) Сергія Литвиненка і вирішив тимчасово зупинити поправки до закону "Про СІБ" до тих пір, поки не  ухвалить остаточного рішення.

Читайте також наш матеріал -  "Молдова обрала жінку президентом: чому це добре для України"

1