Конституційний суд Молдови зупинив дію поправок, які обмежували в правах Санду

Дія поправок не діятиме до тих пір, поки КС не ухвалить остаточного рішення
Конституційний суд Молдови зупинив дію поправок, які обмежували в правах Санду
Майя Санду (фото: facebook.com/maia.sandu)
8 Грудня 2020, 09:56
читать на русском

Конституційний суд Молдови (КС) тимчасово зупинив дію прийнятих минулого тижня поправок в закон "Про Службу інформації й безпеки", які повернули СІБ під контроль парламенту. Повернення СІБ під контроль обмежувало права новообраного президента від проєвропейської партії "Дія і солідарність" (PAS) Майї Санду.

Про це повідомив TV8.

Суд розглянув запит депутата від партії "Дія і солідарність" (PAS) Сергія Литвиненка і вирішив тимчасово зупинити поправки до закону "Про СІБ" до тих пір, поки не  ухвалить остаточного рішення.

Як відзначили в суді, рішення було ухвалено "щоб уникнути забобонів і негативних наслідків для конституційного ладу".

Нагадаємо, 15 листопада у Молдові відбувся другий тур виборів президента. Переможцем виборів стала Мая Санду.

Читайте також

20 листопада Центрвиборчком Молдови оголосив Маю Санду переможцем президентських виборів.

3 грудня парламент Молдови ухвалив закон щодо виведення Служби інформації й безпеки (СІБ) з-під підпорядкування нового президента. Санду заявила про спробу захоплення влади.

За закон проголосували депутати ПСРМ і парламентської групи "Pentru Moldova" (до якої входять депутати від партії "Шор" і колишні демократи, які раніше перебували в "Pro Moldova"). Голосування викликало невдоволення опозиції. На їхню думку, поправки в закони ухвалили з порушенням процедури, і тому їх необхідно скасувати.

Опозиційні депутати заблокували трибуну парламенту, а напроти будівлі парламенту проходив мітинг проти обмежень повноважень президента, за розпуск парламенту і нові вибори.

Читайте також наш матеріал -  "Молдова обрала жінку президентом: чому це добре для України"