Комітет виборців вважає проведені вибори чесними

Загалом, вибори відповідали стандартам
Головне
Комітет виборців вважає проведені вибори чесними
Вибори 2020 року, літня жінка без маски роздивляється бюлетень (фото: Парламент UA)
26 Жовтня 2020, 11:55
читать на русском

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель заявив, що місцеві вибори 25 жовтня загалом відповідали стандартам чесних і демократичних виборів.

Про це він повідомив під час пресконференції.

Під час виборів на дільницях працювали 1,5 тис. спостерігачів КВУ, ще 550 також реагували на порушення.

За оцінкою КВУ, день голосування на місцевих виборах загалом відповідав стандартам чесних і демократичних виборів, - заявив голова КВУ.

За його словами, в переважній більшості випадків порушення законодавства не мали суттєвого впливу на результати волевиявлення.

Однак, низка повідомлень наших спостерігачів про порушення виборчого законодавства дають підстави говорити про те, що в день голосування мало місце використання технологій прямого й непрямого підкупу, окремі факти спроб фальсифікацій результатів голосування, а також технології, які пов`язані з виборчими "туристами", що в окремих громадах могло мати суттєвий вплив на результати волевиявлення, - повідомив Кошель.

Читайте також

Він розповів, що на дільниці, розташованій у приміщенні психіатричного інтернату у Кам’янському районі Дніпропетровщини, фіксувалися факти примусу виборців до голосування з боку медичних працівників. Спостерігачі КВУ мають відеодокази цього, коли медпрацівник вкидав бюлетень виборця, який перебуває на лікуванні.

Тим часом, на дільниці у Виноградівському геріатричному пансіонаті на Закарпатті спостерігач КВУ зафіксував факти впливу на результати волевиявлення. Там людям, які перебувають у пансіонаті на лікуванні, роздали пам’ятки, в яких вказувалися назва політичної партії та прізвище і номер кандидата.

Ми наводимо ці два приклади, тому що це не просто факти порушення виборчого законодавства, а факти аморальності з боку медичних працівників цих закладів. І тому ми звертаємося до керівництва Нацполіції з проханням взяти під особливий контроль ці два факти, які є задокументованими, щоб це стало профілактикою на другий тур та на подальші виборчі кампанії, - зазначив Кошель.

Читайте також

Нагадаємо, в Україні 25 жовтня відбулись вибори депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів.Протягом дня, 25 жовтня Національна поліція отримала щонайменше 8 повідомлень про нібито мінування виборчих дільниць, однак жодне з них не підтвердилося.

Наразі оприлюднені дані екзит-полу виборів мерів міст України на замовлення телеканалу "Україна 24" та політичного ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера".

1