Конгресвумен США Спартц закликала ООН зупинити зернову угоду

Спартц просить вжити належних заходів для забезпечення безпеки України
Головне
Конгресвумен США Спартц закликала ООН зупинити зернову угоду
Українське зерно готується до відправки / Фото: facebook.com/zelenskiy.official
30 Липня 2022, 11:15
читать на русском

Конгресвумен США Вікторія Спартц закликала ООН зупинити зернову угоду, поки Україна не отримає належні гарантії безпеки.

Вона звернулася до генсека ООН Антоніа Гутерреша, де зазначила, що розчарована відсутністю активної участі Організації в стабілізації ситуації в Україні.

"Зернова угода", яка не має належних механізмів виконання, може дуже дорого коштувати Україні. Як вам добре відомо, за кілька годин після підписання цієї угоди росія вдарила крилатими ракетами українським портом в Одесі. Це ще раз підтверджує, що росії не можна довіряти, і вона фактично заперечує цю угоду", - йдеться у листі Спартц.

Вона також заявила, що оскільки "росія отримала значне зняття санкцій щодо експорту зерна та добрив, цю угоду слід призупинити доти, доки не будуть забезпечені кращі заходи безпеки для України".

Спартц просить вжити належних заходів для забезпечення безпеки України, зокрема розгорнути кораблі ООН у Чорному морі, щоб забезпечувати гуманітарні коридори, оскільки РФ не дотримується домовленостей і вже через кілька годин після підписання угоди про зерні завдала удару по Одеському порту.

Я закликаю вас розгорнути кораблі ООН у Чорному морі, забезпечувати гуманітарні коридори. Інакше Україна опиниться під високим ризиком, спричиненим цією домовленістю, - написала Спартц.

Звернення конгресвумен США Вікторії Спартц до ООН щодо відправи українського зерна

Нагадаємо, 22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна морем. Відповідний документ підписали також представники росії, Туреччини та ООН. Прямої угоди між Україною та росією не буде.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що сьогодні в портах Одещини вантажаться перші судна з українським зерном, що були заблоковані в українських акваторіях від початку війни.

Наразі в портах знаходиться 17 суден з майже 600 000 тонн вантажів. З них 16 суден з українським зерном загальною тоннажністю близько 580 000 тонн, що найближчим часом вийдуть до портів призначення, - додав він.

Як повідомили в Мінінфраструктури, десять суден із зерном у портах "Одеса" та "Чорноморськ" уже готові до відправки. У портах завантажено 17 суден, з яких 10 вже готові до відправлення.

Читайте також