Зеленський прибув до Одеси, щоб проконтролювати відправку зерна через порти - фото

Президент ознайомився із завантаженням українського збіжжя на судно-зерновоз
Головне
Зеленський прибув до Одеси, щоб проконтролювати відправку зерна через порти - фото
Президент на Одещині Фото: president.gov.ua
29 Липня 2022, 13:56
читать на русском

У п'ятницю, 29 липня, президент Володимир Зеленський відвідав Одеську область, де проконтролював завантаження українського врожаю на судно-зерновоз для подальшого експорту.

Завантаження відбулося в торговельному порту "Чорноморськ".

Перший корабель завантажується з початку війни. Це турецьке судно. Це свідчить про те, що порт почав працювати, – зазначив президент.

За його словами, експорт збіжжя почнеться з відправлення кількох кораблів, які були завантажені, але не змогли вирушити в рейс через початок війни.

Зеленський зауважив, що Україна чекає від партнерів – представників Організації Об’єднаних Націй і Туреччини – на відповідні сигнали щодо початку транспортування зерна.

Експорт може розпочатися найближчими днями. Наша сторона повністю готова. Всі сигнали ми передали партнерам – ООН і Туреччині, і наші військові гарантують безпекову ситуацію. Міністр інфраструктури перебуває на прямому зв’язку з турецькою стороною та ООН, чекаємо від них сигналу, що можна починати, – додав Зеленський.

В Офісі президента повідомили, що разом з президентом з процесом завантаження зерна ознайомилися представники дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, зокрема посол Сполучених Штатів Америки Бріджит Брінк, посол Великої Британії Мелінда Сіммонс, посол Італії П’єр Франческо Дзадзо, посол Канади Лариса Ґаладза, посол Федеративної Республіки Німеччина Анка Фельдгузен, заступник глави представництва ЄС Ремі Дюфло, координатор системи ООН Оснат Лубрані.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що сьогодні в портах Одещини вантажаться перші судна з українським зерном, що були заблоковані в українських акваторіях від початку війни.

Наразі в портах знаходиться 17 суден з майже 600 000 тонн вантажів. З них 16 суден з українським зерном загальною тоннажністю близько 580 000 тонн, що найближчим часом вийдуть до портів призначення, - додав він.

Нагадаємо, 22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна морем. Відповідний документ підписали також представники росії, Туреччини та ООН. Прямої угоди між Україною та росією не буде.