Зерновий коридор: Україна, Туреччина та ООН підписали угоду (оновлено)

Українська сторона контролюватиме порти "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний"
Головне
Зерновий коридор: Україна, Туреччина та ООН підписали угоду (оновлено)
Зерно / Фото: Pexels

Сьогодні, 22 липня, Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про експорт зерна.

Про це повідомили в UA-Reporter.

Свої підписи під документом поставили міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар та генсек ООН Антоніу Гутерреш, - йшлося в повідомленні.

Таким чином українська сторона контролюватиме порти "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". У цих портах не можуть знаходитися інші судна, крім тих, що мають забезпечувати експорт зерна і пов'язаних з ним харчових продуктів та добрив.

Своєю чергою представники Росії, Туреччини та ООН підписали аналогічний документ. Прямої угоди між Україною та Росією не буде.

Експорт зерна розпочнеться наступного тижня.

За словами представників ООН, угода діятиме протягом 120 днів, проте потім її можна буде продовжити.

Під час брифінгу генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив про створення координаційного центру з експорту зерна з України.

Нагадаємо, 13 липня у Туреччині відбулися чотиристоронні переговори щодо вивезення українського зерна з чорноморських портів. У результаті сторони домовилися створити відповідний координаційний центр у Стамбулі та провести повторну зустріч. Тим часом у НАТО не розглядають залучення військових можливостей для створення коридору для українського експорту через Чорне море, оскільки це спричинить неприйнятне загострення.

1