Зернове питання: українська делегація прибула на переговори в Стамбул

Українська сторона провела зустріч з Генсеком ООН Антоніу Гуттерешем
Важливо
Зернове питання: українська делегація прибула на переговори в Стамбул
Зустріч у Стамбулі, фото Telegram

Сьогодні, 22 липня, українська делегація на чолі з Міністром інфраструктури Олександром Кубраковим приїхала в Стамбул на переговори щодо розв'язання зернового питання.

Про це повідомили в Міністерстві інфраструктури в Telegram.

Українська делегація на чолі з Міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим прибула в Стамбул на переговори щодо розв'язання зернового питання. У рамках візиту українська сторона провела зустріч з Генеральним секретарем Організації Антоніу Гуттерешем. У фокусі діалогу – ініціатива ООН щодо розблокування морських портів для експорту продовольства та гарантії безпеки для суден, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що генсек висловив підтримку деблокаді українських портів. Також він заявив, що безпека є беззаперечним пріоритетом ООН.

Зі своєї сторони Організація зробить максимум, аби цей принцип дотримувався всіма учасниками переговорів, - додали в повідомленні.

Своєю чергою радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що Україна не підписуватиму жодних документів з Росією.

 Ми підписуємо договір з Туреччиною та ООН і беремо на себе зобов'язання перед ними. Росія підписує дзеркальний договір з Туреччиною та ООН, - пояснив він.

За його словами, в українських портах не буде жодного супроводу транспорту російськими кораблями та присутності їх представників.

У разі провокацій — негайна військова відповідь. Усі перевірки транспортних кораблів здійснюватимуться спільними групами в турецьких водах у разі виникнення такої потреби, - додав Подоляк. 

Нагадаємо, 13 липня у Туреччині відбулися чотиристоронні переговори щодо вивезення українського зерна з чорноморських портів. У результаті сторони домовилися створити відповідний координаційний центр у Стамбулі та провести повторну зустріч. Тим часом у НАТО не розглядають залучення військових можливостей для створення коридору для українського експорту через Чорне море, оскільки це спричинить неприйнятне загострення.