Корнієнко розповів, коли мають відбутись парламентські вибори в Україні

Вибори до Ради мають відбутися раніше, ніж президентські
Корнієнко розповів, коли мають відбутись парламентські вибори в Україні
Олександр Корнієнко Фото: УНІАН
24 Листопада 2021, 20:29
читать на русском

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко вважає, що чергові парламентські вибори мають відбутися восени 2023 року.

Про це він сказав у ефірі Радіо Свобода.

Нардеп спростував інформацію, що влада нібито має намір провести президентські вибори перед парламентськими. Він підкреслив, що читав таку заяву в одного з "постійних критиків" голови фракції "Голос" Ярослава Железняка.

Такі фантазії можуть поширювати ті, хто погано розуміє, що таке Конституція, як працює Конституційний Суд, які він дає роз'яснення, скільки на це часу потрібно, зокрема, як оголошуються вибори. І там ще дуже багато різних обставин, які потрібно врахувати, щоб просто почати про це фантазувати, - додав він.

Відповідно до ст. 77 Конституції, чергові вибори народних депутатів відбуваються в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень Ради, посилаючись на цю статтю, вибори мають відбутися восени 2023 року.

Водночас у ст. 76 зазначено, що термін повноважень парламенту – п'ять років, і з огляду на те, що Рада обиралася влітку 2019 року на позачергових виборах, вибори мають відбутися восени 2024 року.

Нагадаємо, що у разі виборів до Верховної Ради до парламенту мали б усі шанси потрапити п'ять політичних партій.

Читайте також

1