Коронавірус знижує рівень когнітивних здібностей - вчені

Людям після хвороби важче міркувати й планувати
Коронавірус знижує рівень когнітивних здібностей - вчені
Вчені, наука (фото: pexels)
26 Липня 2021, 12:58
читать на русском
Вчені довели, що у людей, які перенесли коронавірусну хворобу, спостерігається зниження рівня когнітивних здібностей.

Про це свідчать результати дослідження вчених з Імперського коледжу Лондона і Кембріджського університету (Велика Британія)  опубліковані в EClinicalMedicine by The Lancet.

Результати показали, що ті, хто перенесли коронавірус, як правило, гірше впоралися з тестуванням у порівнянні з тими, хто не хворів. Найскладнішими виявилися завдання, які вимагали планування і міркувань.

Вчені припускають, що це пов'язано з так званим мозковим туманом, коли людині стає важко міркувати й концентрувати увагу - саме ці симптоми співвідносять з "тривалим" COVID-19.

Автори роботи застосували масштабний підхід і порівнювали дані 12 689 осіб, які одужали від COVID-19, з контрольними групами, враховуючи соціально-демографічні чинники й популяційну мінливість когнітивних функцій. Розмір підсумкової вибірки склав 81 337 осіб (середній вік - 46,75 року, 93% - жителі Великої Британії, у більшості - білі європейці), а основою аналізу стали детальні результати їхніх тестів і анкетування Great British Intelligence Test з січня по грудень 2020 року. Також дослідники визначали, чи пов'язані ступені/або природа зниження рівня інтелекту з тяжкістю респіраторних симптомів, перебігом захворювання або часом, що пройшов з початку зараження.

Нагадаємо, що американські дослідники дійшли висновку, що понад 80% ушпиталених з коронавірусною інфекцією мають неврологічні симптоми. Основними є біль у м’язах, запаморочення, головний біль, змінений стан свідомості, а також втрата смаку та запаху.

Читайте також

1