Майже всі хворі на коронавірус мають складні неврологічні симптоми – вчені

Запаморочення та біль у м’язах фіксують у пацієнтів з covid-19
Майже всі хворі на коронавірус мають складні неврологічні симптоми – вчені
Лікарня, хворий, пацієнт (фото: Pexels)
6 Жовтня 2020, 12:38
читать на русском

Американські дослідники дійшли висновку, що понад 80% ушпиталених з коронавірусною інфекцією мають неврологічні симптоми. Основними є біль у м’язах, запаморочення, головний біль, змінений стан свідомості, а також втрата смаку та запаху.

Про це йдеться у новому дослідження американських фахівців, опублікованому на "Annals of Clinical and Translational Neurology", повідомляє видання CNBC.

Науковці провели аналіз даних 509 хворих на коронавірус пацієнтів, які лікувалися у шпиталі Northwestern Medicinе.

Як розповів співавтор дослідження начальника відділу нейроінфекційних захворювань Northwestern Medicinе Ігоря Коральника, найважчим неврологічним симптомом була енцефалопатія, "яка характеризується зміненою психічною функцією, від легкої сплутаності свідомості до коми".

Читайте також

Як виявилося, майже 32% пацієнтів відчували енцефалопатію впродовж певного часу під час перебігу захворювання. Симптоми, які випливають на мозок, частіше помічали у чоловіків. У них помічали коротший проміжок часу з моменту появи симптомів до шпиталізації.

Ми зараз прагнемо охарактеризувати довгострокові неврологічні ефекти COVID-19 та когнітивні результати у пацієнтів з енцефалопатією, пов'язаною із COVID-19. Ми вивчаємо це на пацієнтах, яких виписують із лікарні, а також на хворих COVID-19, які ніколи не були госпіталізовані, але страждають від подібного спектра неврологічних проблем, зокрема мозкового туману, - заявив Коральник.

Нагадаємо, раніше професор кафедри інфекційних хвороб Харківського медуніверситету Андрій Бондаренко заявив, що ПЛР-тестування на коронавірус має невисоку ефективність. Мазок з носа, який беруть під час цього виду тестування не показує, чи є коронавірус у легеневій тканині.

1