Країни ЄС вводять санкції проти Лукашенка

Євросоюз скоротить двосторонню співпрацю з білоруською владою на центральному рівні
Країни ЄС вводять санкції проти Лукашенка
Олександр Лукашенко (фото з відкритих джеред)
12 Жовтня 2020, 16:43
читать на русском

У понеділок, 12 жовтня, глави МЗС 27 країн Європейського Союзу домовилися про введення санкцій проти Олександра Лукашенка через репресії щодо громадян Білорусі.

Про це повідомляє журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк в Twitter.

Є політичні домовленості між міністрами закордонних справ Європейського Союзу щодо санкцій проти Лукашенка та інших, - написав він.

Як повідомили у пресслужбі Ради міністрів ЄС, Євросоюз скоротить двосторонню співпрацю з білоруською владою на центральному рівні, збільшить свою підтримку білоруського народу і громадянського суспільства і змінять двосторонню фінансову допомогу.

Читайте також

Керівники МЗС країн ЄС наголошують, що президентські вибори у Білорусі не були вільними і справедливими, тому Олександр Лукашенко не має демократичної легітимності.

Рада рішуче засуджує насильство, що застосовується білоруською владою проти мирних демонстрантів, і закликає звільнити всіх довільно затриманих осіб, включаючи політичних в'язнів. На цьому тлі в висновках згадуються обмежувальні заходи, введені щодо 40 осіб, відповідальних за шахрайський характер президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів, і вказується на готовність ЄС ухвалити подальші обмежувальні заходи щодо організацій і високопоставлених посадових осіб, зокрема Олександра Лукашенка, якщо ситуація не покращиться, — йдеться у спільній заяві глав МЗС країн Європейського Союзу.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна планує приєднатися до санкцій ЄС проти Білорусі.